Глумица Смиљана Маринковић: Палчицине бајковите авантуре

Александра Маџар
Глумица Смиљана Маринковић: Палчицине бајковите авантуре

Бањалука - Када се глумачки таленат једном препозна, врата позоришне магије сама се отварају и уводе умјетнике тамо гдје и припадају, у непредвидиви свијет илузије, у којем машта и емоције играју главну улогу.

У тај свијет "залутала" је и млада глумица Смиљана Маринковић, која је у кратком периоду добила прилику да оживи различите улоге и публику одушеви својим талентом.

Послије улога у комаду "Од колијевке па до брака" у Градском позоришту "Јазавац" и хит комедији "Терапија" Позоришта ДИС из Бањалуке, Смиљана ће се први пут наћи у главној улози у професионалној представи за дјецу "Палчица" у Дјечијем позоришту РС.

Насловну улогу, свима добро познате Палчице повјерио јој је редитељ Александар Пејаковић, а премијера је заказана за четвртак, 4. децембар, у 19 часова.

- Тумачим главни лик и то већ од самог почетка носи одређен терет, али и задовољство. Изазов је градити лик који деца врло добро познају и не нарушити њихова очекивања и не разочарати их. Водиља ми је машта, игра и предивна атмосфера која влада у овој кући. Ово позориште је фабрика чаролија. Оно што ме дефинитивно највише импресионира су људи-мајстори-уметници који стварају сценографију, костиме, лутке, налазе невероватна решења и могућности - испричала је Маринковићева.

Признаје и да је игра за дјецу велика одговорност.

- Ово ми је прва професионална представа за децу и није ми свеједно играти за њих. Они не познају похвале "реда ради", лажне осмехе и тапшање по рамену након премијере. Они су најискренија публика. Њима ако се нешто не свиђа они ће причати, изаћи из сале, добацивати... Е, то је живо позориште, свака представа нова "борба". Али исто тако, ако им се нешто свиди, не крију срећу, осмехе, аплаузе и одушевљења - испричала је Маринковићева.

Што се тиче саме приче, како је рекла, редитељ се трудио да у потпуности испоштује Андерсенове, тако да у самој причи нема много изненађења.

- Представа бајковито и сценски врло занимљиво прати авантуре девојчице која на крају проналази свог принца и са њим, наравно, живи дуго и срећно. Комад је богат модерним сценским ефектима, али и класичним анимацијама. Посебно је занимљиво да је на сцени заиста све много веће од Палчице, што мислим да ће још, уз помоћ њихове маште и отвореног срца, добити онај прави ефекат и предивну и чисту уметност - истакла је глумица.

Најавила је да најмлађе, али и њихове родитеље, очекује једно другачије и маштовитије читање познате бајке, која ће уз фантастичне лутке, сценографију и костиме обиловати предивном музиком коју компонује Младен Матовић.

На сцени ће се поред Смиљане Маринковић наћи и глумци Снежана Милидраг, Жељко Милићевић и Саша Терзић.

Занимљиву сценографију осмислила је Драгана Пурковић-Мацан, док је лутке израдио Зоран Бјелошевић.

Глумачки развој

- Рад на сцени након завршене Академије много утиче на мој глумачки развој, самопоуздање и слободу. Волим оно што радим и свака нова улога чини ме срећном и отвара неке нове странице, путеве и искуства. Тешко је у овом послу трајати, а то је једино што у овоме желим. Верујем да се до тога долази радом, трудом, упорношћу, али и срећом - закључила је Смиљана Маринковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана