Глумица Слађана Зрнић: Ауторски печат доказ постојања

Цвија Мркоњић
Глумица Слађана Зрнић: Ауторски печат доказ постојања

Развијање препознатљивог ауторског печата и израза једна је од најважнијих ствари за позориште. Потребно је да стварамо своју драмску књижевност, поезију, музику… Једино тако можемо доказати да постојимо.

Рекла је ово у интервјуу "Гласу Српске" глумица Народног позоришта Републике Српске Слађана Зрнић, коју ће публика имати прилику да гледа и у новој представи "Код вјечите славине", која ће бити премијерно изведена 15. децембра на малој сцени националног театра.

ГЛАС: Можете ли нам приближити о каквом тексту и тематици се ради и на који начин ћете градити свој лик?

ЗРНИЋ: Играм дјевојку Наду, која је у тридесетим годинама, заглављена у неоствареним жељама и одговорности према оцу, који је руиниран ратним дешавањима. Лик је, метафорички, у кавезу направљен од пожртвованости на своју штету.

ГЛАС: Представа настаје на темељима домаћих снага: аутор је Јелена Којовић Тепић, режира је Игор Тешић, драматурзи су Милан Гајић и Марио Ћулум... Колико је значајно да НПРС даје прилику домаћим ауторима и тако развија аутентичан ауторски печат и препознатљив израз?

ЗРНИЋ: То је једна од најважнијих ствари за позориште, поготово за национални театар. Потребно је да стварамо своју драмску књижевност, поезију, музику… Једино тако можемо доказати да постојимо.

ГЛАС: Недавно сте почели са пробама, можете ли нам приближити како тече процес рада?

ЗРНИЋ: Пробе теку лијепо. Иако је ово редитељу први професионални рад у позоришту, он се јако добро сналази и страствено улази у садржај. На представи ради добра екипа са глумцима Ђорђем Марковићем, Гораном Јокићем, Смиљаном Маринковић и Бојаном Колопићем на челу.

ГЛАС: За протеклу сезону у НПРС добили сте награду за најбољу глумицу. Какву тежину за Вас носе награде? Уљуљкају ли оне глумца или су вјетар у леђа за још преданији рад?

ЗРНИЋ: Награда није пресудна у каријери. Она може само бити лична сатисфакција. Играти и радити треба и даље, а највећа награда је улога. Глумац је јако несрећан ако не игра.

ГЛАС: Сарађивали сте са Младеном Материћем на представи "Часови у којима ништа нисмо знали једни о другима". С обзиром на то да је ријеч о невербалном комаду, колико је било тешко испричати причу?

ЗРНИЋ: По други пут сам сарађивала са Материћем и представу није било тешко урадити. Он је редитељ посебног сензибилитета. Има нечег носталгичног у његовим представама и мислим да се због тога допадају публици.

ГЛАС: Често чујемо вапај за недостатком новца када су у питању културне установе. Да ли би установе културе требало коначно да се пробуде и схвате да саме морају пронаћи начин за финансирање и не чекају само да држава обезбиједи нешто новца? Какав је Ваш став према томе?

ЗРНИЋ: Држава мора имати стратегију и новац. Нико не може у иностранству аплицирати неком фонду за културу, ако иза њега не стоје културна стратегија и систем. Новац који министарства издвајају није довољан ни за један прави пројекат. Сва умјетничка остварења зависе од појединаца.

"Комбајн квартет"

Слађана Зрнић недавно се вратила из Стразбура, гдје је својим гласом увеличала концерт џез састава из Бањалуке "Комбајн квартет", а 2. децембра овај састав ће наступити у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана