Глумица Наташа Нинковић за Глас Српске: Усамљеност и депресија свакодневно зло овог доба

Александра Маџар
Глумица Наташа Нинковић за Глас Српске: Усамљеност и депресија свакодневно зло овог доба

Бањалука - И док редитељски првенац Николе Које "Стадо" пуни биоскопске сале и већ се издвајају омиљене реплике из филма, публика ужива у креацијама фантастичне четворке, Наташе Нинковић, Весне Тривалић, Николе Које и Зорана Цвијановића који су по ко зна који пут показали да је таленат међу ријетким стварима које побјеђују неуништиву пролазност живота.

Глумци, исконски предани свом позиву, вриједно су радили на снимању, а затим указали поштовање публици и са својом филмском причом путовали из града у град на премијере. То су идеалне прилике да се поклоне људима чији им аплаузи најчешће нацртају круне изнад глава и дају потврду да су у тешким временима за културу успјели да побиједе. Почетком мјесеца били су и у Бањалуци, али, нажалост, Наташа Нинковић није била присутна. Међутим, када је дошло вријеме да мало одмори и, како каже, ужива у плодовима претходног рада, радо је о филму, стању у култури и новим улогама говорила за "Глас Српске".

Почетком фебруара у позоришту почиње да ради дуго очекивани стих - Шекспира, а до тада поред "Стада", публика има прилику да је гледа и у серији "Убице мог оца" која је по квалитету поставила нове стандарде на нашим просторима.

На питање колико је тешко бити умјетник у 21. вијеку или је то увијек једнако тешко, одговорила је да умјетнику никад није било лако.

- Не знам ни колико можемо да причамо о истинској уметности јер је има јако мало, просто, ретко се деси. Јако ми је жао што се за културна дешавања не одваја довољно. То је системска одлука једне земље и не може се урадити одједном, а посебно не на лошој основи формираној на јефтиним ТВ форматима - истиче Нинковићева.

Ријалити програме, како каже, тај воајерски моменат код људи, не разумије и истински га се ужасава.

- Оно што једино могу, а то је да се у мојој кући то не гледа, па чак ни из оног разлога "само да видим шта је то". Успела сам клинце сачувати од тих глупости, и да не знају ниједног учесника, да су равнодушни према тим појавама - наглашава једна од најљепших српских глумица.

Водећи се једном од животних истина, да вријеме увијек покаже шта је учињено, и Нинковићева сматра да ћемо посљедице заборављања правих вриједности тек осјетити.

- Свесна сам да се све променило, да су млађе генерације више окренуте ка брзини, површности, форми, али зато је усамљеност и депресија свакодневно зло овог доба - сматра глумица.

Надовезујући се на причу "Стада" у којој сценариста Небојша Ромчевић говори о глумцима, њиховом приватном животу, неизљечивом ентузијазму, спремности на ризик, компромис и сваку жртву само да би направили своје умјетничко дјело, а који у дубљем слоју, заправо, говори о данашњем друштву, осврнула се на лик Миле који је оживјела у овој филмској причи.

- Радећи лик Миле, пре свега сам желела да нађем узрок њеног незадовољства због којег она вуче погрешне потезе или бар не много мудре, дакле, да је одбраним - наставља причу Нинковићева.

Трудила се, како каже, да од ње направи жену са свим својим слабостима, али и топлином и жељом да се за нешто може ухватити у свом животу.

- Криза средњих година, неиспуњеност на послу, неиспуњеност код куће, борба за егзистенцију људе доводе у разне заблуде, гледајући са стране, комичне. Битно ми је да публика, поред тога што јој се насмеје, осети и неку емпатију према њој, као и према свима нама. Изненађена сам колико се публика идентификује са нама и, наравно, срећна - поносна је глумица.

Глумачке трансформације

Из лика Миле "ускочила" је у лик Наталије у серији "Убице мог оца" коју је режирао Предраг Антонијевић.

- "Убице мог оца" су заиста одлична серија, која има фантастичну гледаност и то заслужује. Један други жанр, испоштован максимално колико је могуће у нашим условима. Уживала сам у поновној сарадњи са Гагом, нас двоје се одлично разумемо. Када смо кренули у снимање и када сам се препустила, Наталију, која пати од биполарног поремећаја, мислим да сам добро изнела у глумачком смислу. Пријају ми понекад улоге које од мене траже и менталну и физичку трансформацију - испричала је Наташа Нинковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана