Глумица Нада Шаргин, прва добитница награде Ружица Сокић: Име награде довољно говори о њеној величини

Цвија Мркоњић
Глумица Нада Шаргин, прва добитница награде Ружица Сокић: Име награде довољно говори о њеној величини

Београд - Ружицу Сокић, нажалост, нисам познавала лично, али сам пратила њен рад и много сам је гледала, нарочито на ТВ екрану. Поживела је дугачак, леп и испуњен живот и баш због њене глуме у ТВ драмама, филмовима, серијама и неким снимљеним представама сматрам да је нисмо изгубили. Она је ту, постоји и живеће заувек.

Рекла је ово у разговору за "Глас Српске" београдска глумица Нада Шаргин која је први добитник награде "Ружица Сокић", а коју је установила Фондација из Београда која носи име ове прослављене глумице.

Награду су у име Фондације, основане прошле године, Шаргиновој у понедјељак увече у Београду уручили предсједник Управног одбора Фондације Весна Станић и супруг Ружице Сокић Мирослав Лукић.

Како су објаснили у Фондацији, десет угледних личности из свијета театра и филма имало је задатак да предложи умјетнике или студенте позоришне, филмске и других сродних умјетности за ову награду, која се додјељује за улогу остварену у сезони 2014-2015.

Наду Шаргин за улогу Зоре Шишарке у Поповићевој драми "Бела кафа", коју је маестрално у својој каријери играла Ружица Сокић, предложило је највише умјетника.

- Награда ми значи много, нарочито што је ту улогу написао Аца Поповић, кога сам увек желела да играм. Он је писао неке улоге за Ружицу, она је била напросто његова глумица и одлично је разумела како се он игра и феноменално је одрађивала тај посао - рекла је Нада додајући да јој је нарочито драго што признање које је добила носи име Сокићеве.

Она је истакла да је играње Поповићевих улога веома тешко и захтјевно, али истовремено и врло забавно.

Према њеним ријечима, лик Зоре Шишарке јој је дошао као освјежење како на сцени, тако и приватно, јер се ради о веселој и љубавној улози, о жени која нема превеликих проблема.

Шаргинова је недавно завршила рад на великој представи "Марија Стјуарт", рађеној по тексту Фридриха Шилера, која је премијерно одиграна 2. децембра у београдском Народном позоришту, а у којој је Нада тумачила улогу енглеске краљице Елизабете.

- У фебруару ме очекује премијера филма "Отаџбина" Олега Новковића, а серија "Вере и завере" по истоименом роману Александра Тишме би требало да се почне приказивати на ТВ екрану почетком пролећа - рекла је Нада и додала да постоје и преговори за неке позоришне пројекте о којима за сада није могла ништа више да открива.

Књига о Ружици Сокић

Постхумна књига о Ружици Сокић "Моја глума" промовисана је у понедјељак увече у горњем фоајеу "Атељеа 212" у Београду, а о књизи у којој Сокићева говори о глуми у позоришту, на филму, телевизији, о својим улогама, о личном схватању глуме, живота и стварности говорили су Весна Крчмар, један од приређивача књиге, и новинар Милан Влајчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана