Глумица Ивана Жигон за Глас Српске: Отац ми је откривао глумачке тајне

Ратомир Мијановић
Глумица Ивана Жигон за Глас Српске: Отац ми је откривао глумачке тајне

Требиње - Глумицу Ивана Жигон, баш као и многе који посјете Требиње, његова љепота разоружа и инспирише, па се тражи она ријеч више која би описала слике које остају у сјећању, а на којима платани, камен, јабланови и ријека причају своје приче.

О томе је много пута говорила јер је драг и чест гост у овом граду. У размаку од неколико мјесеци родно мјесто Јована Дучића посјетила је два пута, а за "Глас Српске" радо је говорила о улогама, стварима које је завољела због оца и мајке умјетника и наравно о спокоју који налази сваки пут када посјети Требиње.

Радећи на историјском мјузиклу "Стојте галије царске"  може се рећи да је поставила нову врсту жанра, гдје је млађим генерацијама на један модеран начин, уз гусле, оперу и хип-хоп, представила путовање и васкрснуће српске војске у Првом свјетском рату.

- То ми је представљало једно велико задовољство, јер је и мој отац временом преко глуме стигао до режије. Уз њега сам научила доста тајни не само као глумица, већ и као неко ко поставља мизансцене на сцени за које је био велики стручњак, као и за скраћивање текста -  прича Ивана.

Музичко-сценски спектакл, мјузикл на тему Другог свјетског рата, приредила је и поводом Дана побједе над фашизмом у београдском Центру "Сава".

- Када сам радила Први и Други светски рат, желела сам да поред тога што људи доживе један узбудљив спектакл, да изађу освежени тим колективним памћењем које је у нама и које у нашим костима траје вековима. Може се догодити да постанемо другачији, али кад дође искушење или кризна ситуација ми покажемо ко смо и какви смо -  појаснила је позната умјетница.

У ова два ауторска пројекта, објашњава она, поред српске и непријатељских војски, бориле су се двије културе - "На лепом плавом Дунаву" са "Моравцем".

Срећна је, истиче, што је мајка свог Стефана Стеве, али и што је мајка, барем је тако зову, дјеци са Косова и Метохије, који су сада предивни људи, студенти који завршавају факултете.

- Остајемо занавек млади божури и почео је са њима сада неки други уздах. Био је период кад смо пуно наступали, па затишје, па нас поново траже. То је неки други уздах косовских божура - како кажу Руси - истиче Ивана.

На исконски, али и онај лијепи умјетнички начин у Ивани су се спојили њена мајка Јелена и отац Стево, и кроз гене и кроз знање које су пренијели на њу. Мајка јој је дала љубав према историји и поезији. Њену мајку Јелену зову и пјесничка мајка, јер нема пјесника чију поезију није казивала пред публиком.

- Она ту поезију зна напамет и изађе као мајка Југовића и гдје год путујемо заједно то звучи потресно. Она има ту зрелост и снагу да у тим годинама са лакоћом барата не само поезијом, већ и сценским изразом -  каже Ивана.

Дуго година већ, траје искрена љубав и међусобно поштовање Требиња и глумице Иване Жигон. Она се, много пута до сада, најљепшим ријечима изјаснила о томе колико поштује и уважава овај град.

- Требиње је најлепши град, који је на специфичан начин сачувао своје спокојство, и није запао у сферу да га лепота промени и тиме плати свој данак као Дубровник, који више није град него начичкани музеј. Требиње је град који живи до касно у ноћ и који је већ годинама вечита инспирација многим уметницима због богате историје, али и великог песника и дипломате Јована Дучића - говорила је она надахнуто.

Улога Милунке Савић

На сцени у својим пројектима оживјела историјске личности  регента Александра, руског цара, војводу Мишића, владику Николаја Велимировића, војводу Степу, мајора Гавриловића, док је Милунку Савић глумила управо она, а улогу Србије гусларка Бојана Пековић, која је у Иванином ауторском дјелу "Његош небом осијан" играла Вилу небесницу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана