Глумица Данијела Штајнфелд након пријаве Бранислава Лечића за силовање: Глас храбрости није усамљен

Миланка Митрић
Глумица Данијела Штајнфелд након пријаве Бранислава Лечића за силовање: Глас храбрости није усамљен

БЕОГРАД - Незамисливо много храбрости потребно је жени да проговори о најгорим траумама које доживи, али жена која једном проговори, више неће ћутати, а храброст свих жена постаће симбол борбе против свих оних насилника и кукавица који себи дају за право да пређу преко нечијег “не”.

Глумица Данијела Штајнфелд једна је од храбрих жена која је, како то сасвим сигурно она зна, у себи пронашла чврстину и снагу да проговори о силовању и силоватељу, а тој храбрости не треба чинити ништа друго него гласно о њој говорити и пружити подршку и њој и свим женама које одлуче да прекину своје ћутање. Глумица је прије два дана у Вишем јавном тужилаштву у Београду открила идентитет особе која ју је силовала, а коју је раније помињала у свом филму.

- У својој изјави навела је идентитет евентуалног извршиоца кривичног дела иницијала Б. Л. Даље провере су у току и ради се на прикупљању доказа - назначено је из Вишег јавног тужилаштва.

Сама глумица је касније потврдила да је у питању глумац Бранислав Лечић, а у разговору за “Инсајдер”, који је објавио и снимак разговора са самим Лечићем, који се десио 2016. године.

- Мене је силовао мој колега и драги пријатељ Бранислав Лечић, у мају 2012. године. После четири дана играли смо представу. Била сам у шоку. Хтела сам одмах да зовем полицију, али сам размишљала шта ће се десити. Морате да разумете то стање - казала је она.

Наравно, жртве често не добију сву подршку и бивају изложене линчу и нападима на друштвеним мрежама, што се и сада дешава, но, чак ни то неће смањити снагу њиховог гласа и оне нису саме.

Једна од многих које су дале своју подршку Данијели Штајнфелд јесте режисерка Јелена Гавриловић.

- Пружам огромну подршку Данијели и њену причу сам испратила од самог почетка. Обрадовала ме вест да је рекла име силоватеља у јавности. Моја највећа жеља је да се не заустави овај талас, пошто постоје још неки људи чије име треба да буде поменуто, за које ми из бранше знамо, али немамо ту моћ да то причамо - навела је Гавриловићева за портал “Нова.рс”.

Глумица Милена Радуловић, једна од храбрих жена, која је раније ове године била једна од особа које су за силовање пријавиле Мирослава Мику Алексића, дала је подршку својој колегиници.

- Фајтерке јунајтед, ниси сама - написала је у објави Радуловићева, а Штајнфелдова је добила подршку и од бројних колега - Петар Бенчина, Тамара Драгичевић, Нина Јанковић, Иван Михаиловић, Ива Илинчић и многи људи широм региона.

Сам Лечић јавности се обратио и писаном изјавом за “Данас”, у којој је порекао све оптужбе.

- Поричем било какве оптужбе које су на мој рачун изнесене. Никада у свом животу нисам починио нити једно казнено дело, а камоли дело силовања или било које њему сродно или слично дело - навео је он и позвао надлежне да му доставе позив зарад саслушања.

Данијела Штајнфелд први пут о силовању проговорила је у филму “Зацели ме”, а због својих траума, глумица се преселила у САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана