Глумица Ана Карина преминула у Паризу: Одлазак иконе новог таласа француског филма

Миланка Митрић
Глумица Ана Карина преминула у Паризу: Одлазак иконе новог таласа француског филма

ПАРИЗ - Глуму је вољела јер јој је то омогућавало да постане друга особа и да се претвори у друге ликове и људе. Коко Шанел дала јој је име Ана Карина, претворивши Хану Карин Бларк-Бајер у другу особу и у стварном животу.

Својим ликовима које је створила и којима је удахнула живот постала је једна од икона и муза новог таласа француске кинематографије.

- Када вам неко пружи прилику да урадите нешто фантастично, то ми је увијек изгледало као поклон. Наравно, често је било и тешко. Сви глумци се стално мијењају и мијењају свој изглед. То ми је увијек било занимљиво. Но, наравно, увијек је боље изгледати исто, јер вас тако људи запамте - говорила је некад француска глумица данског поријекла Ана Карина, која је у суботу у 80. години преминула у болници у Паризу.

Тужну вијест потврдио је њен агент Лорен Баландрас, који је навео да је глумица преминула након тешке борбе с раком.

- Изгубили смо дивну жену, слободну умјетницу и икону свјетске кинематографије и пјесме. Дијелимо бол са вама који сте јој остали вјерни и вољели је много - наведено је у Баландрасовој објави на званичној страници глумице.

Једна од муза режисера Жан-Лика Годара, с којим је била и у браку, остаће запамћена по улогама у филмовима попут “Мали војник”, “Алфавил” и “Хљеб и чоколада”.

- Ласкало ми је да будем његова муза, али нисам то схватала озбиљно. Само сам вољела да радим на филмовима - наводила је раније Карина, осврћући се на дугогодишњу сарадњу са Годаром, њеним животним партнером, с којим је снимила седам филмова.

Међу тим филмовима је и остварење “Жена је жена”, за који је 1962. године добила награду за најбољу улогу на фестивалу у Берлину, а затим и “Луди Пјеро” и “Живјети свој живот”.

С Лукином Висконтијем снимила је филм “Странац”, а са Рајнером Вернером Фасбиндером “Кинески рулет”.

- Француска кинематографија остала је без једне од својих легенди - написао је министар културе Француске Франк Ристер.

Карина се, осим глумом бавила и пјевањем. Крајем шездесетих истакла се хитовима “Sous le soleil Exactement” и “Roller girl”. Обје пјесме су из комедије “Ана” (1967), у којем је пјевала укупно седам пјесама, заједно са Сержом Генсбуром и Жан-Клодом Бријалијем. Снимила је албум Une historie d'amour”, а 2005. године објавила је колекцију пјесама из филмова “Chansopns de film”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана