Глумци у ликовима из Глишићеве Подвале

Александра Маџар
Глумци у ликовима из Глишићеве Подвале

Бањалука - Празнично расположење је на измаку, послије нерадних дана, којих је овог јануара било довољно, како свуда, тако и у културним институцијама "радна температура" постиже поново један креативнији ниво, а бањалучка позоришта су спремно и вриједно ушла у нову сезону.

Судећи по коментарима оних истинских поклоника позоришне умјетности, протекла сезона била је на високом умјетничком нивоу, пружајући публици прије свега истину, на даскама, а потом оно што истину прати, сузе и смијех. Домаћа позоришта расту, а и публика са њима, а умјетнички директори ових културних институција обећавају да ће постављене стандарде одржати и у новој сезони.

- Већ 18. јануара у Народном позоришту Републике Српске почињу пробе за представу "Синови умиру први" Мате Матишића у режији Марка Мисираче - најавио је умјетнички директор националног театра Александар Стојковић.

Послије тога, додаје Стојковић, у плану је рад на драми "Подвала" Милована Глишића у режији Ђурђе Тешић.

У години великог јубилеја, 60 година постојања, које обиљежава Дјечије позориште Републике Српске, 23. јануара почиње рад на новој представи "Том Сојер", коју ће режирати познати редитељ из Београда, Југ Радивојевић.

- То је представа намијењена тинејџерима, а ми желимо да ту популацију приближимо Дјечијем позоришту. Један тако познат и квалитетан редитељ даје сигурност да ће представа бити постављена на најбољи могући начин. У априлу нам стиже угледни бугарски редитељ Тодор Валов, који ће на сцену поставити луткарску представу "Мачак у чизмама" - рекао је директор Дјечијег позоришта РС Предраг Бјелошевић.

У прошлој години Градско позориште "Јазавац" извело је четири премијерне представ. Најбоља потврда квалитета ових представа су пуне сале, како на представама за најмлађе тако и на онима чија су циљна група тинејџери и одрасли.

- У понедјељак, 18. јануара, почињемо са радом на комедији радног наслова "Пиџама за шесторо" у режији Жељка Стјепановића, а по тексту Марка Камолетија. Премијера нас очекује крајем фебруара - рекао је умјетнички директор "Јазавца" Љубиша Савановић.

Због веома тешке финансијске ситуације у Бањалучком студентском позоришту предвиђене су само три премијере.

- Ради се о добро познатој драми Љубомира Симовића, која је деведесетих година играна у Студентском позоришту "Чудо у Шаргану", затим о "Инстант сексуалном васпитању" по тексту Ђорђа Милосављевића и "Лову на студентско" - рекао је режисер Александар Пејаковић.

Јубилеј ДИС-а

- Ове године ушли смо у 25 годину постојања, приближавамо се дану када ћемо прославити јубилеј и то нам је на првом мјесту.

И у наредном периоду настављамо сарадњу са младим редитељима. Маја Црнобрња већ ради на комаду Ежена Јонеска. Своје редитељске креације показаће и Стеван Шербеџија, Рок Радиша и Белинда Божичковић. У плану је одржавање серије глумачих радионица, а прва је заказана за овај викенд - рекао је умјетнички директор ДИС-а Новица Богдановић, који ће и сам режирати један комад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана