Глумци препоручују љето: Клопка и 32. децембар обавезни

Александра Маџар
Глумци препоручују љето: Клопка и 32. децембар обавезни

Бањалука - Добри филмови су ту да забаве и опусте, али потпуни су тек онда када едукују, покрену гледаоца да размишља и пробуде емоције.

Мишљење је ово бањалучких глумаца, који сматрају да су годишњи одмори и љето право вријеме да се холивудска продукција на тренутак запостави и погледају филмске приче домаћих редитеља и сценариста, које заслужују пажњу.

У филмском миксу, који су препоручили домаћи умјетници, а који обухвата неке од њихових омиљених остварења, преплићу се емоције, хумор, пријатељство, сазријевање - све оно што заправо великим дијелом чини и стварни живот.

- Мој приједлог би био "Јагоде у грлу" из 1985. године, у режији Срђана Карановића. Ово је један од мојих омиљених филмова, јер говори о пролазности живота и пријатељству. Филм је представљао наставак култне серије "Грлом у јагоде", која је говорила о послијератној генерацији, њеној младости и сазријевању - рекао је глумац и музичар Дејан Зорић.

Осим топле људске приче све оне који се одлуче да погледају овај филм очекују изузетне глумачке креације великана српског глумишта Бранка Цвејића, Богдана Диклића, Мире Бањац, Жарка Лаушевића, Микија Манојловића, Александра Берчека...

Глумица Народног позоришта РС Сандра Љубојевић, која је недавно освојила срца публике тумачећи лик Норе у драми Хенрика Ибзена "Луткина кућа - Нора" сматра да би било добро погледати и једну црну комедију из 2010. године. Ријеч је о филму "72 дана", који је режирао Данило Шербеџија. Ријеч је о његовом првом филму у српско-хрватској продукцији, у којем сјајна глумачка екипа Раде Шербеџија, Крешимир Микић, Мира Бањац, Небојша Глоговац, Драган Николић гледаоце доводе до суза.

- То је оригиналан, духовит и занимљив сценарио предвођен врхунском глумачком екипом. Филм који заслужује пажњу у конкуренцији домаћих остварења и који је сигурно далеко изнад просјека - сматра Љубојевићева.

На овој листи је свакако и први дугометражни филм из Републике Српске, урађен са комплетним домаћим снагама.

- Наравно, ријеч је о првенцу нашег талентованог редитеља Саше Хајдуковића и његовом остварењу "32. децембар" - истакла је глумица Ведрана Мачковић-Зубовић.

Романтична, али и горка драма о три бањалучка пара чије се судбине испреплићу у новогодишњој ноћи никога није оставила равнодушним, а посебну публику у Бањалуци, која у филму гледа сцене снимљене на познатим локацијама.

Хајдуковић, који је писао и сценарио, за главне протагонисте изабрао је Николину Јелисавац, Слободана Перишића, Ању Станић, Александра Стојоковића, Драгану Марић и Љубишу Савановића.

- С обзиром на то да још од 2009. није снимљен ниједан филм у Републици Српској, препоручила бих једно од најбољих новијих остварења из Србије. Ријеч је о "Клопци" у режији Срдана Голубовића. Или за ове необичајене кишне дане хрватски филм "Свећеникова дјеца" - казала је глумица Драгана Марић.

Црни хумор

- Недавно сам погледала филм "Смрт човека на Балкану". То је црнохуморна комедија Мирослава Момчиловића из 2012. године, у којој је на сјајан начин све снимано из једног кадра. Одлично је представљена слика нашег друштва. Ко није погледао овај филм, неће погријешити ако га изабере за свој љетни биоскоп - поручила је млада глумица Наташа Перић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана