Глумци и режисери задовољни номинацијама за престижну филмску награду

Миланка Митрић
Глумци и режисери задовољни номинацијама за престижну филмску награду

Номинације за најпрестижнију филмску награду Академије за филмску науку и умјетност објављене су прекјуче, а бројни глумци и режисери чија дјела су била запажена и номинована изразили су своје реакције.

 

Изразито почаствовани што је њихов рад препознат, свако на свој начин, исказали су задовољство што су дио ове филмске приче и што су потенцијални добитници престижних награда, које ће ове године бити додијељене 92. пут.

Филм "Форд против Ферарија" у режији Џејмса Манголда номинован је за најбољи филм, уз још осам остварења.

- Хвала академији за указану част. Истински смо задовољни што смо се нашли међу овим јединственим филмовима и захвални смо нашем тиму умјетника који су наше јунаке и њихове авантуре оживјели - навео је режисер и продуцент Џејмс Манголд.

У овогодишњем избору за најбољи филм су и "Џокер", "Било једном у Холивуду", "Ирац", "Jo­jo Rab­bit", "Мале жене", "Брачна прича", "1917", и "Паразит".

- "Џокер" је почео као идеја или нека врста експеримента. Разматрали смо како да се упустимо у изучавање лика који би био осврт на свијет око нас. Тако смо истражили све што видимо и осјећамо у друштву, од недостатка емпатије до ефеката које ствара недостатак љубави. Дирнут сам признањем академије и хвала генију Хоакину Финиксу за невјероватну сарадњу - рекао је режисер "Џокера" Тод Филипс.

Филм Мартина Скорсезеа "Ирац" нашао се у трци за ову престижну награду, а Скорсезе је номинован и у категорији најбољих режисера. Осим њега, номиновани су и Тод Филипс ("Џокер"), Квентин Тарантино ("Било једном у Холивуду"), Сем Мендез ("1917") и Бонг Јун-Ху ("Паразит").

- Почаствован сам што је нашем раду на филму "Ирац" академија одала почаст овим номинацијама. Дали смо себе у ово остварење, прави рад и љубав. Бити овако признат је велика част за нас - изјавио је Скорсезе, чији филм "Ирац" је номинован у чак 10 различитих категорија, те је уз "Џокера" који има 11 номинација на самом врху.

Режисер и творац филма "Jo­jo Rab­bit" Таика Ваитити објаснио је да му је, иако то често звучи као клише, ова номинација истинска част.

- Хвала академији што је пригрлила овај филм и његову поруку. Честитам и захваљујем читавој екипи и глумцима - навео је Ваитити.

У филму "Jo­jo Rab­bit" глуми и Скарлет Јохансон, која је ове године због тога номинована за најбољу споредну женску улогу, а специфичност је то што ова глумица игра у још једном номинованом филму - "Брачна прича" заједно са Адамом Драјвером. Јохансонова је стога номинована и у категорији за најбољу главну глумицу, за улогу у наведеном филму.

- "Брачна прича" и "Jo­jo Rab­bit" су два велика врхунца моје каријере. Заиста сам почаствована што је академија признала и препознала мој рад, што не би било могуће без помоћи изузетно талентованих глумаца и режисера. Срећа је била радити с њима - навела је глумица.

У категорији за најбољу главну женску улогу, осим ње, номиноване су и Синтија Ериво, Серша Ронан, Шарлз Терон и Рене Зелвегер. У категорији за најбољу споредну женску улогу номиноване су и Кети Бејтс, Марго Роби, Лора Дерн и Флоренс Пју.

- Одушевљена сам што су наше "Мале жене" препознате од стране академије. Грета Гервин је направила нешто заиста специјално и захвална сам што сам била дио  тога. Хвала члановима академије за љубав према овом филму који је тако близак нашим срцима - назначила је Ронанова.

Антонио Бандерас, Хоакин Финикс, Џонатан Прајс, Леонардо Дикаприо и Адам Драјвер номиновани су у категорији најбољих главних мушких улога.

- Почаствован сам и неизмјерно захвалан што представљам људе који су створили "Брачну причу" и што сам био укључен у рад на нечему са таквим глумцима којима се дивим - казао је Драјвер.

Том Хенкс, Џо Пеши, Ал Паћино, Ентони Хопкинс и Бред Пит номиновани су у категорији за најбоље споредне улоге.

- Част ми је што сам номинован заједно са оваквим глумачким калибром. Биће то грандиозно вече - навео је Хенкс.

Категорија за најбољи страни филм ове године је обухватила остварења "Бол и слава" (Шпанија), "Паразит" (Јужна Кореја) ,"Јадници" (Француска), "Cor­pus Chris­ti" (Пољска) и "Ho­neyland" (Сјеверна Македонија).

Филм "Ho­neyland" режирали су Тамара Котевска и Љубомир Стефанов, а номинован је и у категорији за најбољи документарни филм.

- Кроз жену коју смо упознали случајно, свијету се отворила прича - алегорија глобалне слике гдје се људи и природа боре за опстанак. Срећни смо што су свјетски критичари и чланови академије препознали крик планете - наведено је на званичној страници филма.

Овогодишња додјела "Оскара" биће одржана 9. фебруара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана