Глумац Зоран Цвијановић за Глас Српске: Својој дјеци једино можемо оставити мало памети и осјећања

Александра Маџар
Глумац Зоран Цвијановић за Глас Српске: Својој дјеци једино можемо оставити мало памети и осјећања

Лакташи - Глума ми је дала да упознам живот, људску природу. Играјући текстове које је неко написао пре двеста, триста година спознао сам да се до данас у људској души ништа није променило. То човека на неки начин растерети и да му снаге да разуме живот и да гура даље.

Почео је овако причу за "Глас Српске" цијењени српски глумац Зоран Цвијановић уз чије улоге су многи одрастали, али и старили суочавајући се са свим оним срећама и тугама које чине живот, са којима је и Цвијановић живио како приватно, тако и на позоришним даскама, филмском платну...

До данас је глумио у више од педесет филмова и ТВ серија, а прије неколико дана публика у Центру за културу и образовање Лакташи имала је част да га гледа на сцени заједно са глумицом Наташом Нинковић у комаду "Прах" по драми Ђерђа Шпира, једног од најпознатијих савремених мађарских писаца, а у адаптацији и режији Вељка Мићуновића. Њих двоје оживјели су на сцени средовјечни брачни пар који живи скромно све до тренутка када супруг добија премију на лутрији. Умјесто среће због добитка, супружници осјећају ужас пред животним искуством које доноси богатство. Комад је веома актуелан, јер су познати примјери да се данас људи који живе на граници егзистенције или имају јако мале плате одлучују да до среће дођу пречицама, попут кладионица и лото листића, што је било и у случају овог пара. На питање да ли умјетници могу помоћи људима да увиде гдје живе, с обзиром на то да политичарима мало ко вјерује, Цвијановић је одговорио да не постоји бољи примјер како умјетници могу помоћи друштву од ове представе.

- Текст је писао мађарски писац, а ја верујем да се сви који су гледали овај комад могу препознати у свакој ситуацији коју је преживело ово двоје људи. Ми често као народ имамо осећај да је та транзиција и тај капитализам који смо почели да живимо само наша мука, а, у ствари, видимо да је то светска мука. Када сам прочитао овај текст, била ми је тужна та спознаја - казао је Цвијановић.

Ипак, вјерује да постоји још много људи који су као и ликови из представе одлучили да не постану дио таквог друштва, већ да сачувају једно друго.

- Мислим да је много таквих људи и да они, нажалост, на скуп и драматичан начин ипак на крају открију да је љубав све што треба чувати и пазити, а да је ово друго све пролазно и да није права вредност, како се то нама представља - истакао је Цвијановић.

Познат по томе да у јавности отворено говори шта мисли, такав начин живота сматра као спас.

- Ко год жели да живи и да преживи, да нешто остави својој деци, а једино што можемо да им оставимо је мало памети и осећања, просто мора да не одустаје и да се бори до краја живота - нагласио је он.

Поплаву ријалити програма који, хтјели ми то признати или не, имају велик негативан утицај на друштво, каже да не доживљава.

- То за мене ништа не значи. То је једна инсталирана идеја, што је сада као нека забава и нешто о чему ја не размишљам, не гледам, не допире до мене - јасан је Цвијановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана