Глумац Властимир Власта Велисављевић преминуо у Београду: Био је срце и душа српског театра

Илијана Божић/Агенције
Глумац Властимир Власта Велисављевић преминуо у Београду: Био је срце и душа српског театра

БЕОГРАД - Човјек који је плијенио својим духом и позитивном енергијом, који није изгубио топлину душе и ведрину, иако је преживио хапшења, немаштину, логоре, бомбардовања и Голи оток, глумац који је са више од 350 улога обогатио српску филмску и позоришну сцену Властимир Власта Велисављевић преминуо је у Београду у 95. години.

Вјечити дјечак ведрог расположења коме је глума била живот говорио је: “Ако волите нешто, попут посла којим се бавите, онда све иде лакше. Понекад и сам себе питам: “Боже, Власто, како си све ово издржао”. Био је један од оних који су узор младим генерацијама, али и људима примјер да не треба губити вољу и снагу поред свих животних препрека.

Власта Велисављевић је преминуо од посљедица вируса корона у болници “Драгиша Мишовић”, а одласком у неки љепши живот обогатио је небеску сцену придруживши се својим пријатељима Оливери Марковић, Ђузи Стојиљковићу и Предрагу Лаковићу, с којима је градио театар обиљеживши једну епоху. Легендарни магистар Ђорђевић и његова Бубица опет глуме у неком бољем животу.

Глума је била његова љубав од раног дјетињства. Још као основац са другарима организовао је представе у дворишту. Једном приликом је испричао како је са мајком ишао да гледа оперу “Дон Кихот” славног Фјодора Ивановича Шаљапина те како му је комшиница са другог спрата сашила одијело за ту прилику, али и да им је лично Шаљапин поклонио карте. Била су то мјеста одмах до краљевске ложе. Сви су били изненађени њиховим присуством, а нарочито одјећом која није била прикладна за такав догађај. Нису ни слутили ко ће постати тај дјечак који је са 12 година почео да глуми у позоришту “Рода”, док им је репертоар осмишљала Маргита Гита Предић, кћерка Бранислава Нушића.

 - Велики је живот, велики је осмех, велика је радост, велики су срце и душа. Велики је Власта Велисављевић - написао је глумац Андрија Милошевић на “Инстаграму” и тиме рекао све о овом великану српског глумишта.

Смрт легендарног Власте потресла је многе његове колеге, а глумац Воја Брајовић је за српске медије истакао да су били веома блиски те да је Велисављевић духом био ведрији од многих који су од њега знатно били млађи.

- Власта је у последњих педесет и нешто година био најдражи и најмлађи од свих нас. Ми смо га гледали као нашег анђела чувара или неку најдражу ствар која нас је радовала. Кад имате неку амајлију па знате да вас она штити и подржава. Он је био наша радост. Ето, сад је нема. Не знам како бити отпоран на све ово. Да се пожели свакоме да доживи те године и више од тога. Његов живот није био лак: немаштина, ратови, робија, а опет је остао позитиван и емитовао је ту енергију својим присуством. Примарнија нам је радост што смо га имали него туга што га нема - рекао је Брајовић.

Редитељ Здравко Шотра, у чијој је серији “Александар од Југославије” Власта одиграо посљедњу улогу, истакао је за српске медије да му је легендарни глумац био пријатељ више од 60 година.

- Био је чудо од човека, човек од виталности. Он је у овим годинама био у стању да седне и одјури до Берлина накратко да обави шта треба и да се врати. Немамо више глумаца таквог узраста као што је он. Духовит, шармантан, даровит. Имао је то нешто што нас је све бодрило. Није обраћао пажњу на године, живео је живот какав је желео и није укључивао много тај несретни алкохол као многи - казао је Шотра.

Да је радити са Властом Велисављевићем било велико задовољство и уживање, потврдила је глумица Сека Саблић.

- У последње време сам заиста била у неколико пројеката са њим. Он је био у пуној снази, виталан, иако је био у дубоким годинама. Био је тражен, дисциплинован, одговоран и добар глумац и колега - навела је Саблићева.

Од доајена српског глумишта опростиле су се многе колеге, а глумац Бојан Перић је на свом “Инстаграм” профилу написао: “Драги мој Властице, и даље ћу Саву прелазити најчешће преко Моста краља Александра и замишљати шта се све дешавало осим кад оставим точак на Старом савском мосту. Тада ћу се смејати чињеници да су “га Немци сазидали за шест недеља, а ови не могу да га офарбају за шест месеци”. Кроз Мањеж ћу увек пролазити као кроз поље кукуруза, одакле си гледао априлско бомбардовање. А кад год нешто не ваља, сетићу се како ти оно кажеш: “Лето зима, лето зима, лето зима и прође!” Једва чекам да се опет запричамо и закаснимо на сцену. Здраво, најмлађи мој”.

Потпредсједница Владе и министар културе и информисања Маја Гојковић његовој породици упутила је телеграм саучешћа.

- Са великом тугом сам примила вест о смрти доајена српског глумишта Властимира Власте Велисављевића. Одлазак легенде српског и југословенског филма, телевизије и позоришта оставља велику празнину у сваком од нас - навела је она у телеграму.

Треће бомбардовање

Прије 22 године Србија је доживјела НАТО агресију, а тог бомбардовања сјећао се и Власта Велисављевић. О томе је испричао: “Спавао сам, а моја супруга Нада је била ужаснута, почела је да лепи прозоре и у револту ми је рекла: “Како можеш да спаваш када бомбардују?” Одговорио сам јој: “Надо, мени је ово треће бомбардовање, мени ово није ништа”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана