Глумац Тихомир - Тика Станић за “Глас Српске”: Слобода тражи сталну борбу

Илијана Божић
Глумац Тихомир - Тика Станић за “Глас Српске”: Слобода тражи сталну борбу

Дјело Иве Андрића и успјех који је додјелом Нобелове награде за то дјело постигао представља највише и најдрагоцјеније постигнуће наше културе и сврстава наш народ и језик у ред просвећених и културних.

Казао је то у разговору за “Глас Српске” глумац Тихомир - Тика Станић говорећи о роману “На Дрини ћуприја”. Ово дјело је тема његове истоимене монодраме, коју је бањалучка публика имала прилику да погледа у суботу у Банском двору.

- Због тога је за опстанак народа и културе, јер једно без другог не опстају, неопходно свакодневно и трајно бавити се Андрићем - додао је Станић.

ГЛАС: Зашто сте се одлучили баш за дјело “На Дрини ћуприја”, шта Вас је  привукло овој књизи, а не рецимо неком другом Андрићевом дјелу?

СТАНИЋ: У роману “На Дрини ћуприја” нашао сам, између осталог, и причу о великом везиру Мехмед-паши Соколовићу који је променио име, веру и завичај. Издигао се на, нама непознате, висине моћи и власти где мало њих долази и остаје и где ни мишљу не можемо да га пратимо да би у тренутку смрти личио на остарелог и премлаћеног сељака из високог села Соколовићи. Идеју да пре двадесет година у вијећници Банског двора у Бањалуци премијерно изведем то драмско казивање из романа дала ми је госпођа Вида Грандић и она је најзаслужнија што  већ двадесет година од Грачанице до Вашингтона од Осла, Амстердама до Шешковаца говорим овај очаравајући текст.

ГЛАС: Андрић  је у овом роману описао Босну и човјека који је рођен и одрастао између Истока и Запада. Како одраста човјек на овом простору данас?

СТАНИЋ: Свако време носи своје изазове, али литература и уметност нам помажу да схватимо да “ни у чему што нам се догађа нисмо ни први ни једини”.

ГЛАС: Прошло је више од 75 година откад је објављен роман, а у њему су описани различити временски периоди и утицаји у Босни. Јесмо ли данас само привидно слободни? Како Ви видите данас положај српског народа и Републике Српске?  

СТАНИЋ: Слобода није и никад не може бити заувек освојена и неопходно је увек изнова борити се за њу.

ГЛАС: Дјело на “Дрини ћуприја” описује борбу која се вијековима водила за вјеру, језик, за земљу, за живот. Јесу ли данас те борбе теже него тада? Да ли имамо више препрека или је ситуација лакша?

СТАНИЋ: Цитираћу песимистичну мисао Андрићеву из овог романа: “Они се о томе и не препиру. Толико су и једни и други убеђени у тачност свога веровања. И нема примера да је икад ико успео да кога разувери или да је ко променио своје мишљење”.

ГЛАС: Какви су Ваши планови за наредни период?

СТАНИЋ: Много радим, сутра почиње снимање друге сезоне серије “Камионџије”. Потом, трећег јула, отварам ново позориште “Театријум” у атријуму ректората у Капетан Мишином здању. Паралелно снимам другу сезону серије “Клан”, трећу сезону  “Државног службеника”, а припрема се и друга сезона серије “12 речи”. Ако наставим да набрајам уплашићу се и сам колико ме посла свакодневно чека. Али : “ко се рада крије-боље да га није”.

“Нобеловац”

ГЛАС: Припремали сте серију “Нобеловац”, докле је стигао рад на том пројекту? Када можемо да је очекујемо на малим екранима?

СТАНИЋ: Сада смо у завршној фази рада на сценарију. Ако све буде ишло по плану, снимање ћемо почети на шездесетогодишњицу доделе Нобелове награде, а серија ће пред публиком да се појави у октобру на стотридесетогодишњицу Андрићевог рођења, односно 2022. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана