Глумац Стојан Матавуљ за “Глас Српске”: Стендап комедија мој издувни вентил

Милан Вујић
Глумац Стојан Матавуљ за “Глас Српске”: Стендап комедија мој издувни вентил

Градишка - Стендап комедија је форма која прати данашње трендове, а уједно, стендап комедију називам СМС представом, гдје у што мање времена треба обрадити што више тема.

Рекао је ово у разговору за “Глас Српске” хрватски телевизијски и позоришни глумац Стојан Матавуљ, који је стекао огромну популарност у ТВ серијама. Осим театра, подједнако му је важна и каријера ТВ глумца, а како истиче, најјачи утисак на њега је оставио рад на серији “Закон”.

Међутим, ипак признаје да у посљедње вријеме највећи дио времена посвећује стендап комедији, за коју каже да је његов издувни вентил.

- Волим стендап комедију, јер је то мој издувни вентил, гдје не треба да слушам редитеља, учим текст, нити да се посебно припремам, већ само треба да одаберем тему са којом ћу изаћи пред публику и насмијати је - казао Матавуљ.

Истиче да је наш хумор врло специфичан, те да се данашњи комичари више воде западњачким трендовима.

- Кад то кажем, мислим на стендап комедију која се увукла у наше крајеве, а публика ју је одлично прихватила. Ипак, велики је изазов за комичара да стане испред неколико стотина људи, самоувјерено, и насмије их - истакао је Матавуљ.

Добар стендап комичар, каже, мора бити брз, живјети са публиком, за разлику од театра, гдје глумац има написани текст и “ако представа није добра, крив је писац, или режисер и стално је неко крив”.

- У стендап комедији нико не може бити крив, осим тебе, јер сам изабираш теме, обрађујеш их и презентујеш публици. Волим хумор, јер се ту опуштам, а покушавам да искуство и глумачки шарм укомпонујем са расположењем публике, јер ипак и глумци су људи - каже Матавуљ.

Чињеницу да се културни радници у државама региона све чешће одлучују на копродукције, Матавуљ коментарише као веома позитивну ствар.

- Данас државе региона имају по пар милиона становника, што је веома мали број за позориште или филмске пројекте, те је било неминовно да умјетници пробију те неке границе да би опстали и могли живјети. Тешко је данас очекивати да ми глумимо у Финској или Мађарској, због тога и настају заједнички пројекти који су веома успјешни - наглашава Матавуљ.

Када је у питању његова каријера глумца, истиче да подједнако воли и позориште и телевизију.

- Тешко се одлучити, наравно да је театар за глумце оно право мјесто због којег су се и почели бавити овом врстом посла. Али, како си старији, филм и телевизија дођу у први план, зато што је пуно лакше и једноставније радити. Међутим, театар је ипак тај гдје се глумац осјећа комплетним умјетником - закључује Стојан Матавуљ.

Нови пројекти

- Почињем да радим нову представу “Умишљени болесник”, која ће бити на репертоару ХНК у Вараждину на јесен. Требало би да снимимо пилот за једну хумористичну серију и на јесен радим један филм, што је сасвим довољно за ову годину - открива Стојан Матавуљ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана