Глумац Стив Карел о улози у новом филму Опклада вијека: Истинита прича о пропасти и богатству

Приредила: Цвија Мркоњић
Глумац Стив Карел о улози у новом филму Опклада вијека: Истинита прича о пропасти и богатству

Бањалука - Филм је сниман на врло интересантан начин, нисам имао појма кад је камера усмјерена у мене, могао сам играти сцену и не схватајући да камера снима рукопис на парчету папира, а не мене.

Казао је ово глумац Стив Карел, који тумачи једну од улога у новом филму "Опклада вијека" редитеља Адама Мекеја, додавши да је због алтернативног начина снимања имао осјећај да глуми у представи и да је заборављао да су камере уопште ту.

Прича прати четири аутсајдера који су видјели оно што су велике банке, медији и влада одбили да виде - глобални колапс економије, те им је синула идеја да се кладе. Њихове храбре инвестиције воде их до мрачног подземља модерног банкарства, а захваљујући својој идеји они зарађују милионе. Овај филм публика ће од 31. децембра имати прилику да гледа у бањалучком мултиплексу "Палас".

Карел глуми Марка Баума, чији је лик настао на основу особе из стварног живота и којег је глумац имао прилику да сретне током снимања.

- Само је име промијењено, а изглед и карактер су грађени на основу стварне особе. Упознао сам мушкарца којег глумим, он ми је давао савјете који су ми били од велике користи током снимања - казао је Карел, са којим је разговор "Гласу Српске" уступио дистрибутер филма "Уна филм".

Према његовим ријечима, о глобалној економској кризи, прије него што се прихватио овог посла, знао је колико и сваки просјечан грађанин, а за улогу се припремао читајући књиге банкара Мајка Луиса, на којима је филм и заснован, те учећи терминологију, што му је, како каже, био највећи изазов, јер су му банкарски термини били потпуна непознаница.

- Мекеј је такође много помагао да се информишем, јер смо заиста морали разумјети оно о чему смо говорили - казао је овај глумац и додао да га је филм привукао интригантном и застрашујућом тематиком.

Допала му се и глумачка постава, коју чине Кристијан Бејл, Рајан Гослинг, Бред Пит, Мелиса Лео и многе друге колеге са којима је желио да ради, али посебно издваја Гослинга, за кога каже да га насмијава било да глуми у драми или у комедији.

- Мекеј је такође веома комичан и интелигентан и знао сам да ће, као редитељ, направити нешто посебно са овом причом - казао је Карел, истичући да још не може вјеровати да је почело приказивање филма на којем су почели да раде прољетос.

"Опклада вијека" недавно је добила и четири номинације за "Златни глобус".

Књиге

Након што је и сам радио у банци на Волстриту осамдесетих година прошлога вијека, Мајк Луис је написао бестселер "Покер лажова", духовиту књигу која открива богати и обмањујући свијет трговине обвезницама. Након финансијског колапса 2008. одлучио је да напише и наставак ове приче.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана