Глумац, режисер и писац Саша Терзић о дјелу "Мјесечев јахач": Најважније да дјеца сањаре и да су храбра

Миланка Митрић
Глумац, режисер и писац Саша Терзић о дјелу "Мјесечев јахач": Најважније да дјеца сањаре и да су храбра

БАЊАЛУКА - "Мјесечев јахач" има своју историју. Написао сам прву верзију са двадесетак година и она је емитована на Радио Сарајеву као радио-игра за дјецу.

 

Послије сам у аматерском позоришту Театар "Лола" режирао "Јахача" и глумио у њему када би год неко од глумаца, из неког разлога, био одсутан. Када је рат стигао до мене, избјегао сам из Сарајева на Илиџу и нисам понио текст на папиру, али сам га, несвјесно, носио у глави. Послије Дејтонског споразума поново сам избјегао, али сада у Бањалуку и ту, усидрен и спокојан, опет га из главе пренио на папир.

Казао је ово у разговору за "Глас Српске" глумац Дјечијег позоришта Републике Српске, режисер и аутор дјела за дјецу "Мјесечев јахач" Саша Терзић. Ова књига за дјецу од почетне идеје преживјела је велики пут, а недавно је објављена у издању Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

- Прича је временом доживјела исправке и прочишћења и сада, послије толико година објављена, на моју велику радост. "Мјесечев јахач" је бајковита басна у стиху. Она је класични позоришни текст намијењен сцени, коју смо, на приједлог редактора пјесника Јове Чулића прилагодили читаоцу - додао је Терзић.

Како је нагласио "Мјесечев јахач" је прича о дјечаку Недељку, који је као и сва дјеца жељан знања и путовања. Ноћу, уз помоћ Мјесеца стиже у џунглу, у којој владају њени закони. Лик Недељка инспирисан је његовим сестрићем Недељком Работом, коме је и посвећена ова књига.

- Малишан, пошто је спретни каратиста, учи "џунгларе" спортским правилима, која су, како им каже, много боља од сурове туче. На крају опет, Мјесец, нашег малог јунака враћа кући - навео је Терзић.

Дјело је описано као бајковита басна за дјецу жељну знања и путовања, а са собом носи поруку о важности сањарења и настанку храбрости.

- Најважније је да дјеца сањаре и да су храбра, да би се сама изборила са свијетом који им се отвара. Важно је да схвате да све треба да осјете и виде и набоље промијене оно што се промијенити да. Највише могу да промијене себе, јер путовања мијењају храбре путнике - казао је Терзић.

Међу ликовима у дјелу су животиње те тако сви читаоци дјела могу да се сусретну са слоном, жирафом, мајмуном, лавом и другим животињама џунгле, од којих свака носи неке људске особине, како то у баснама бива.

Како Терзић наглашава, када је ријеч о писању за дјецу, као таквом, није толико тешко живјети за дјецу као режисер, глумац нити као писац.

- Ми, одрасли, смо можда пропустили своје шансе нашим грешкама или грешкама других, али дјеца су непресушан извор наде и лијеп је осјећај да си на том њиховом току, у тој бистрини и чистоти, цвјетна обала, или камен облутак, или водопад, који има шта да им каже и покаже - испричао је Терзић.

Када је ријеч о оживљавању дјела на сцени, Терзић је појаснио да би волио да дјело буде адаптирано у позоришну представу.

- Лијепо би било да "Мјесечев јахач" из ове књиге "изјаше" на сцену моје матичне куће, чији сам дио скоро двадесет пет година. Можда би извођење могло да се деси и на сцени за дјецу будућег позоришта у Источном Сарајеву, за које се очекује да ће почети да ради у овој години - закључио је Терзић и додао да постоји и могућност за адаптацију комада у његовом "Луткарајућем позоришту".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана