Глумац Петар Божовић, о хуманости, друштву, умјетности, за Глас Српске: Позориште ће побиједити ријалити програм

Александра Глишић
Глумац Петар Божовић, о хуманости, друштву, умјетности, за Глас Српске: Позориште ће побиједити ријалити програм

Бањалука - Људи данас немају времена за доброту и хуманост. Све их друго мами. Ђаво није црн, он је у разним облицима и полако узима душе појединаца. Али ако погледамо свет глобално, свуда је исто. Цело човечанство нема никакву идеју о изласку из овог ћорсокака у кога су га увалили, углавном најмоћнији.

Размишљања су ово барда српског глумишта Петра Божовића, који са једнаким жаром као у младости стаје на даске које живот значе.

Бањалучка публика има привилегију да га од прошле године гледа у представи "Отац и син" Народног позоришта РС, коју је по тексту Небојше Ромчевића режирао Никола Пејаковић.

- Позориште никада не може да се угаси, оно је нешто што је најближе човеку. Иначе, човек је од постања најинтересантнија појава за себе. Сигурно је да ће позориште и његова публика победити ријалити програме. Вероватно ће доћи до повећаног отпора према тој фашистичкој идеји која форсира ријалити - убијеђен је Божовић.

Глумац чије се филмске реплике и данас често цитирају осврнуо се и на телевизијску публику.

- Једна од најциничнијих и најбезобразнијих изјава је да људи воле да гледају ријалити програм. А људи наравно воле оно што им се намеће сваки дан - оцјењује Божовић.

Предлаже најбољи начин за излазак из зачараног круга у коме су учесници ријалити програма постали звијезде.

- Када би се вратили изворним вредностима било би наде за излазак на прави пут. Али питање је како то постићи када смо већ у служби неоробовласничког система. Људи сваки дан раде све дуже, што значи да немају времена за породицу и децу - примјећује глумац који се сјећа и бољих времена, када су култура и умјетност имале бољи третман. 

Сматра да је имао среће што је име изградио у бившој Југославији када се за филм и позориште издвајало много више него данас. 

- Уметници треба да издрже целу ову ситуацију. А право да вам кажем, не знам како то постићи. Када немам шта да радим, измислим себи посао. Да се не заваравамо, у социјализму је стање у култури било боље, али било је боље и у здравству, школству и другим областима. Сада када је завладала демократија свако има право, али на основу ничега - оцијенио је Божовић. 

Примјећује да младе генерације желе да се баве пословима који доносе брзу и велику зараду.

- Девојчице желе да постану певачице, глумице им више нису интересантне. Певачице и манекенке су на листи омиљених занимања младих генерација. Нико неће да учи, да ради - каже глумац додајући да је завладала "производња безумља".

Објашњава зашто је лакше владати са непродуховљеним људима, у друштву у коме живимо.

- Ако неко размишља прави немир својом радозналошћу и духовним поривима. Ми више немамо елиту, она се изгубила. Политичари су постали звезде и то не премијери и они главни, него неки споредни - каже Божовић.

Вече за Јадранку Стојаковић

Петар Божовић организује "Хуманитарно вече за Јадранку Стојаковић" које ће бити одржано у суботу у 20 часова у Народном позоришту Републике Српске. Он ће одиграти монодраму "Рече ми један чоек, ћераћемо се још"  Матије Бећковића и "Чеговић" Драгана Ускоковића. Како је глумац најавио, на сцени ће говорити одломке из дјела још неких писаца. Улазнице коштају 15 марака, а новац ће бити усмјерен за лијечење музичке легенде Јадранке Стојаковић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана