Глумац Никола Ракочевић за Глас Српске: Осјећам одговорност према Теслиној филозофији

Александра Глишић
Глумац Никола Ракочевић за Глас Српске: Осјећам одговорност према Теслиној филозофији

Београд - Тесла не би имао ништа против да се ни не зна за његово име, а да се његови изуми користе и примењују онако како је он замислио. Није добро да такве људе помињемо само када су велики јубилеји. Бесмислено је милосрђе за Божић ако си целе године немилосрдан.

На овај начин млади и перспективни глумац Никола Ракочевић објашњава како је доживио рад на новој представи у којој му је повјерена главна улога - тумачење лика славног српског научника Николе Тесле.

Премијера мултимедијалне позоришне представе "ФБИ - Досије Тесла", коју припрема Неле Карајлић поводом 160 година од Теслиног рођења, најављена је за 19. новембар, а Ракочевић са остатком екипе вриједно ради на пробама.

- За глумца је част да игра у било којој представи или филму који има едукативни значај, колико год да едукација звучи као старомодна и не толико снажна фраза. Едукација нам је, у данашње време више него потребна, без обзира на то што су нам информације доступније. С тим у вези, част ми је да будем део те екипе, било да играм измишљен или стваран  лик - сматра глумац који иза себе има неколико запажених филмских и позоришних улога.

Посебну ноту комаду, који ће први пут бити изведен на сцени Српског народног позоришта у Новом Саду, даје чињеница да је Карајлић аутор цијелог пројекта.

- Сарадња са Нелетом је на највишем нивоу. Трудимо се да узајамним и креативним радом направимо сцене које ће бити најбоље за представу. У ту сврху користимо, без задршке, сва своја искуства и вештине - открио је Ракочевић чији је таленат препознат и на међународној сцени па је 2014. добио признање "Звијезде у успону" на 64. берлинском филмском фестивалу.

А радња новог комада смјештена је у Њујорк 1943. године, када Теслина смрт покреће лавину свјетских обавјештајних служби за његовим тајним оружјем које би могло промијенити ток Другог свјетског рата.

- Да будем искрен, ја не волим да величам лик, већ дело. Људи су слични, крхки и снажни у исто време, зависно од тога како их притискају околности. Али њихова дела могу бити изузетно велика. Моја одговорност је према делу Николе Тесле, али не само према његовим изумима, већ према његовој филозофији. Али тиме се бави читава представа, тако да је одговорност подељена на све учеснике представе - образложио је своју улогу глумац који је, и поред награда којима може да се похвали, веома скроман. 

Једно од признања, награду за најбољу мушку улогу у филму "Травелатор" добио је прошле године на Међународном фестивалу у Олденбургу.

Филмска публика Ракочевића је до сада гледала у "Војној академији", "Бранио сам Младу Босну, "Шишању", "Шејтановом ратнику", "Круговима", "Скидању"... 

У улози Николе Тесле закорачиће на сцену у граду који је прије 80 година прогласио чувеног научника за свог почасног грађанина.

Специјални ефекти

- Представа о Николи Тесли је технички изузетно захтевна и најзахтевније ће бити уклопити се са осталим елементима, са специјалним ефектима, анимацијом итд - каже Никола Ракочевић.

Комад има интригантан наслов, а главни јунак истиче да сви предано раде на овом пројекту.

- Не знам да ли постоји нешто што јавност већ не зна, али трудићемо се да покажемо све оно што је важно - најавио је глумац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана