Глумац Небојша Дугалић о новим улогама за Глас Српске: Сенке над Балканом доносе серијску револуцију

Мирна Пијетловић
Глумац Небојша Дугалић о новим улогама за Глас Српске: Сенке над Балканом доносе серијску револуцију

Бањалука - Ансамбл представе "Миланковић" Опере и театра "Мадленијанум" из Земуна покушао је да дјелимично публици укаже на значај лика и дјела великог српског научника Милутина Миланковића, а њихов комад је само повод за дубље истраживање колико је велики допринос свјетској науци дао овај харизматични човјек.

У то се могла увјерити и публика у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци, гдје је у понедјељак увече гостовао овај земунски театар.

Лик Милутина Миланковића утјеловио је српски глумац Небојша Дугалић, који је за "Глас Српске" открио колики је био умјетнички изазов градити лик једног тако великог човјека, а у разговору се дотакао и својих нових глумачких изазова, нарочито улоге у серији "Сенке над Балканом" Драгана Бјелогрлића.

- Чињеница да се Миланковићеве теорије и дан-данас проучавају на великим свјетским универзитетима говори колико је он, у научном смислу, био једна ренесансна личност. Било ми је јако инспиративно истраживати о њему и градити свој лик, јер је запрепашћујуће шта је тај човек све за живота постигао - казао је Дугалић.

Нагласио је и то да је невјероватно да је неко ко је толико тога постигао тек тако заборављен код нас, а вредновао га је цијели свијет.

- Отуда и моја велика обавеза као глумца да дам свој уметнички допринос човеку који је, слободно можемо рећи, уметник међу научницима - наглашава Дугалић.

Овај талентовани глумац истиче да ужива цијелим својим бићем у ономе што ради, што наравно потврђује велики број генијално одиграних рола, како на позоришним даскама тако и пред ТВ камерама. Ради непрестано и упоредо на више пројеката, а за глуму каже да му је неисцрпно врело смисла постојања. Када су нове роле у питању, открива нам да са колегама Наташом Нинковић, Олгом Одановић, Славеном Дошлом ради представу "Гозба".

- Лепа екипа комада који ће ускоро премијерно бити изведен на даскама "Звездара театра", а морам вам признати да се јако забављамо на овој представи и баш је онако играмо за своју душу - искрен је Дугалић.

Оно што му представља велику част је улога у серији Драгана Бјелогрлића "Сенке над Балканом", за коју каже да ће, ако буде снимљена онако како је написано и планирано, донијети својеврсну револуцију, када је у питању српска серијска продукција.

- Играм генерала Петра Живковића, који је у то време, од мајског преврата и тај период између два рата, био једна од најпресуднијих личности. Био је изузетно утицајан и опасан човек, од кога су зависили многи историјски токови иза кулиса главне историјске позорнице, где су интереси појединаца одређивали целе судбине народа - најављује Дугалић и додаје да је тема изузетно занимљива, јер прати личне приче, као и глобални план, а у односу на дешавања на нашим просторима до Другог свјетског рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана