Глумац Милош Тимотијевић о улози у филму Влажност за Глас Српске: Млађи аутори доносе ново виђење филма

Александра Глишић
Глумац Милош Тимотијевић о улози у филму Влажност за Глас Српске: Млађи аутори доносе ново виђење филма

Београд - Свака улога је важна, па и улоге са почетка. Серија "Срећни људи" је била мој први већи посао и нешто што ме је лоцирало на мапи. Била је свакако велика част играти са неким од највећих имена нашег посла: Батом Живојиновићем, Ђузом Стојиљковићем, Данилом Лазовићем, Оливером Марковић.

Присјетио се својих првих професионалних корака београдски глумац Милош Тимотијевић који је ове године доживио велику популарност захваљујући главној улози у филму "Влажност" редитеља Николе Љуце.

- Самим тим што је улога у филму "Влажност" моја прва главна улога у дугометражном филму, после 23 године каријере, свакако је значајна. Као и то што је то круна моје досадашње сарадње са Николом Љуцом и ауторском екипом са којом он ради, ово је наш четврти заједнички пројекат - каже Тимотијевић.

За филм су стигла и прва признања, а премијере у Београду и Берлину испраћене су аплаузима.

- И могу рећи да ме није изненадило то што смо позвани на берлински фестивал, као ни то што смо отворили овогодишњи ФЕСТ, а на крају однели чак четири награде. Радећи са Николом још од његових студентских дана схватио сам врло брзо да је он предодређен за велике ствари и почаствован сам што сам играо у скоро свим његовим филмовима, па се надам да ће се наша сарадња и наставити - искрен је глумац који у филму "Влажност" тумачи лик Петра, младог, успјешног Београђанина и представника нове генерације.

- Чињеница је да смо сведоци генерације младих аутора који доносе једно ново виђење филма. А оно што нам је потребно је добар систем финансирања кинематографије и подршка са врха. Неке ствари се у последње време мењају набоље, али то је превише споро. Држава мора да ради на заштити домаћег филма. Нама фали више филмова. Различитих. Оних комерцијалних, али и арт, документарних… Пуни биоскопи када се приказују домаћи филмови, на првом месту - сматра Тимотијевић.

За улогу у филму "Влажност" стигла је и награда, а глумац истиче да оне увијек са собом носе позитиван ефекат.

- Награда је потврда да сте на правом путу. Доказ да су све жртве које сте поднели на путу до циља биле оправдане - каже Тимотијевић.

Осврнуо се и на стање у српској кинематографији.

- Пробајте да избројите колико се годишње сними филмова у Србији. А онда погледајте колики проценат њих је добио једну или више награда у иностранству. Скоро сваке године изађе бар један, ако не и више филмова који су веома запажени не само у региону већ и шире. Добро се котирамо кад погледамо колико филмова се код нас уопште сними - оцијенио је глумац који је играо у више телевизијских серија.

Не постоји нека посебна улога коју би желио да одигра.

- Волео бих да се настави тенденција која је почела са улогом Васкета у "Војној академији" па се наставила са "Ничијим дететом", "Чизмашима" и "Влажности", а то је да добијам комплексне задатке. Улоге које имају три димензије, оне које су изазов - открива Тимотијевић.

Када може да бира између позоришта и филма, радије се одлучује за свјетло камере.

- Увек говорим да је глума пред камером оно што ме више интересује и због чега сам и почео да се бавим овим послом. Када то узмемо у обзир, позориште ми није страно и постоје ретки позоришни редитељи са којима је задовољство радити. Нажалост, већина њих не добија често прилику да ради у београдским позориштима, самим тим ни ја не играм често у позоришту - признаје Тимотијевић.

"Војна академија"

- Јако се радујем што ћу поново радити са Дејаном Зечевићем као и целокупном глумачком екипом на снимању нове сезоне серије "Војна академија". То је један од лепших послова у мојој каријери. Увек је позитивна атмосфера на сету, а за то је најзаслужнији Зека - прича Милош Тимотијевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана