Глумац Милан Марић покренуо иницијативу координатора за интимност

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Глумац Милан Марић је заједно са партнерима покренуо иницијативу координатора за интимност, која подразумијева увођење обучених особа у филмску индустрију, а чији ће задатак бити да помогну у планирању и постављању одговарајућих граница током интимних сцена у којима учествују глумци.

Марић је навео да се глумци током снимање интимних сцена за филмове или серије најчешће међусобно договарају гдје су границе прихватљивог и како би то изгледало, као и да је потребно да постоји особа која ће олакшати цио тај процес и учинити га мање непријатним.

"Добили смо подршку Удружења психотерапеута Србије и Удружења психотерапеута ЕУ, људи из Чешке су нас контакирали и рекли да би волели да раде са нама на овом програму. Надам се да ово неће остати само унутар граница Србије и да ће постати један регионалан пројекат јер да је то потребно свима. Желим да се захвалим људима из УН Њомена што су изашли у сусрет и што су нам партнери у свему овоме", рекао је Марић за Тањуг.

Директорка Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији, Милана Рикановић навела је да се та иницијатива покреће јер су према статистици жене у непривилегованом положају у скоро свим областима у односу на мушкарце, те да је веома важно да се тамо гдје није јасно дефинисано шта је прихватљиво а шта не, то учини.

"Веома је важно да нађемо начин да границе телесне аутономије, шта је прихватљиво и шта је поштовање буду јасно дефинисане. То смо приметили у филмској индустрији, али не само у њој, у свим областима те границе некада могу да буду нејасне људима чак и када имају веома добре намере и због тога је покретање иницијативе за координатора за интимност веома важно", рекла је Рикановић.

Она је навела да је у плану је да се у наредном периоду формира акредитовани курс при Универзитетима који ће обучавати различите профиле људи за координаторе интимности и додала да ће од септембра почети обуке, као и да би од следеће године требало да почне са радом прва генерација школованих координатора интимности .

Подсјетила је да у свијету постоје координатори за интимност, додајући да је то изузетно важно због сцена у филмској и позоришној индустрији у којима постоји нарушавање тјелесне аутономије, због чега је потребно да се дефинишу јасне границе.

Редитељ Никола Љуца објаснио је да координатор интимности треба да помогне режисерима који су у већини случајева интроверти и размишљају само у сликама, да се сцене интимности у филмовима и серијама у потпуности прилагоде сензибилитету глумаца.

 "Координатор интимности је нова пракса која је нека спона између продукције, режије и глумаца. Код свих сцена које се тичу нечега што је интимност, сексуалност, еротика које су веома деликатне и које могу да закомпликују и сам процес производње, а пре свега да оставе неку врсту трауме на глумцима који учествују у томе ако се не изведу на прави начин", рекао је Љуца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана