Глумац Иван Перковић: Народна лексика прожета црним хумором

Александра Маџар
Глумац Иван Перковић: Народна лексика прожета црним хумором

Бањалука - Ова прича је јединствена, једна од ретких у којој Настасијевић користи црни хумор. Као и остале приче "Из тамног вилајета", она је између коначног и бесконачног, између стварности и надстварности, просто вас неприметно увлачи у атмосферу и потпуно обузме пажњу. Писана је у управном говору, тако да није захтевала велику драматуршку обраду.

Овим ријечима за "Глас Српске" глумац Иван Перковић најављује премијеру  представе "Живот оца Тодора - овог и оног света" која ће бити изведена 18. новембра у 20.30 часова на позоришној сцени Дома омладине у Бањалуци.

Нови комад у продукцији "Дис театра", ауторски пројекат младог глумца увешће публику у фантастичну причу, богате народне лексике, прожету црним хумором. На сцени ће свој таленат показати Иван Перковић и Александар Ристановић.

- У питању је адаптација Настасијевићеве приповетке "Реч о животу оца Тодора - овог и оног света". Приповетка припада збирци "Из Тамног Вилајета" и износи питање грешности оца Тодора, стављајући га тако у ред једнаких са свима нама - објаснио је Перковић.

Напомиње да циљ ове приповијетке никако није исмијавање религије, Настасијевић је, како каже и сам био веома религиозан.

- Он само користи црни хумор и фикцију да би вешто пренео поруку, и дао одговоре на суштинска питања - истиче Перковић.

Млади глумац којег имамо прилику да гледамо и у комадима Народног позоришта Републике Српске, наглашава да свако има свој циљ у животу, а његова жеља је да у потпуности приближи људима живот и дјело Момчила Настасијевића.

- Значај Момчила Настасијевића за српску књижевност још није у потпуности откривен. Одлично је познавао светску књижевност али никада из ње није узимао моделе. Због тога је за живота оспораван, потискиван и прећуткиван од стране јавности - упркос томе он је успео да на српској лири изазове нове звуке и тонове који су обогатили нашу књижевност. Инспирацију је налазио у нашој "Матерњој мелодији", у нашим људима и природи. Због тога је Момчило Настасијевић највећи српски песник између два светска рата. Он је једна скромна, чиста душа близу калокагатијског идеала где се јединство доброг, лепог и истинитог појављује не само у делу, већ и у личности уметника - са видном љубављу и великим поштовањем испричао је Перковић о Настасијевићу.

Перковић је прво урадио представу о његовом животу "Песник за песнике - М. Настасијевић", сада поставку ове приповијетке, и то је само, како каже, почетак.

Увијек је, истиче Перковић, изазов  радити Настасијевића.

- Његов израз је концентрисан, због тога је за многе он херметичан, а у ствари његова мисао је кристално јасна, само треба јасно и да се каже - закључио је он цитирајући за крај разговора ријечи Васка Попе којима је описао овог писца: " Био је то велики песник наш. Велики светски песник нашег језика. Име му је свемогућа смиреност. Име му је песма..."

Лик

Главни лик у комаду је отац Тодор, иако се, објашњава Иван уопште не појављује.

- Мој лик тумачи овоземаљски живот оца Тодора, док о животу са онога света говори извесни Марко Смрт, у заиста феноменалној интерпретацији Александра Ристановића, који се први пут сусрео са оригиналним стилом  Настасијевића, тиме је његов успех још већи - казао је глумац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана