Глумац Филип Јуричић за Глас Српске: У позоришним салама суочава се са животом

Александра Маџар
Глумац Филип Јуричић за Глас Српске: У позоришним салама суочава се са животом

Бањалука - Готово два сата аплаузи и смијех су надјачавали глумце на сцени, публика се заиста од срца смијала. У моментима када би ипак "ућутали" своје дланове и обуздали смијех, горчина коју носи тужна истина у оним добро познатим гласним позоришним тишинама и дубоки тешки уздаси, када у ликовима препознате себе или неког вама блиског, остајали су у сали.

У Градском позоришту "Јазавац" у четвртак увече гостовао је загребачки "Егзит" театар, представа "Како мислиш мене нема". То је трећи пут да на сцени "Јазавца" играју Филип Јуричић и Амар Буквић. Тешко је рећи који је од њих двојице више себе оставио на сцени и у ликовима, оно што су они показали пред бањалучком публиком било је право глумачко освјежење за домаћу публику. Да се не троше ријечи хвале, које могу звучати и излизано, најбољи доказ квалитета њихове глумачке игре и саме представе је чињеница да су у Бањалуци овај комад извели 400. пут. Послије извођења представе Филип Јуричић је за "Глас Српске" говорио о доживљају бањалучке публике, настанку овог одличног комада и позоришној умјетности уопште.

- Први пут када смо били у Бањалуци, публика нас је одлично прихватила. Данас је било и смијеха и тишине. Мислим да је најбоља реклама то да су нас позвали трећи пут - рекао је овај познати глумац.

Осврћући се на то да је у сали било и смијеха и тишине, логичан је закључак да позориште и те како може да утиче на свијест људи.

- Ми као живимо у некој демократији, али то никад није функционисало у овим крајевима. Потпуна слобода говора је код нас у Хрватској врло опасна, а са сцене ипак имаш право говорити и размишљати како ти хоћеш, а људи се у томе огледавају - истакао је Филип.

Цитирајући Шекспира који каже да је позориште огледало живота, Јуричић је објаснио да све оно што глумци изговарају на сцени на неки начин публика види, осјети, а с друге стране, посматра и себе кроз представу.

- Људи воле гледати друге људе, њихове емоције, начине размишљања и у приватном животу, а позориште је одлична ствар јер им пружа могућност да сједну у мрак и слушају туђе приче - казао је Јуричић.

Упорност

Поставка комада о судбини два симпатична лика на маргини друштва који само желе да зараде неки новац како би отишли на море, јер никад нису били, за Филипа и Амара је била велики изазов, али и одговорност.

- Ужасно је велики изазов кренути из ничега и измишљати тоне материјала. Били смо упорни када смо кренули у то, имали смо врло широк материјал, разбацан, палету ликова, овдје је можда остало 10 одсто од материјала који смо ми имали - испричао је Филип.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана