Сека Саблић о Гутовићу: Глумац деценије и века, можда јачи од Чкаље

ГС
Foto: Агенције

Глумац Милан Лане Гутовић преминуо је јуче у 75. години, а друштвене мреже преплављују посљедњи поздрави за вољеног пустолова.

Вијест о смрти глумачког великана потресла је цијели Балкан, а од Ланета су се, свако на свој начин, опростили многи глумци, пјевачи, али и фудбалски клубови Партизан и Црвена звијезда - чији је навијач био Гутовић, преноси б92.

Глумица Јелисавета Сека Саблић изјавила је да је Милан Лане Гутовић био глумац деценије и века.

"Ја сам га обожавала буквално. Много га волим. Он је глумац светских димензија, огроман глумац! Добио је у публици код народа то што он заслужује. Он је имао огроман капацитет, можда је јачи од Чкаље. Он је глумац деценије и века", рекла је Сека Саблић.

"Тужна сам да нема ни Жанку Стокић ни Добричин прстен, ни друга обележја која га обележавају као великана, а јесте великан. Много сам га волела, мало сам играла с њим, а увек сам се радовала и била почашћена када хоће да се нађе у подели са мном. Ово је зло време. Гадно", додала је она.

Од Ланета Гутовића се посебно емотивно опростила његова колегиница Милена Васић која је са њим глумила у серији "Бела лађа".

"Лане, толико одлазака у последње време... осећај је као да ме неко брише гумицом део по део... све више личим на неко чудовисте, без јасне форме и облика, зар не? Пијемо кафу свако јутро Ти и ја, док јос сви спавају , скувам кафу позовем те негде мало пре 8 изјутра и прелиставамо дневну штампу, читам наслове, а ти им дајеш смисао само онако како ти можеш и нико други.. смејемо се", пише Милена и наставља.

"Једног јутра пијемо кафу и престаје смех. Стиже вест да је и Власта отишао, плачем, тихо плачем. Кажеш: 'Немој Мицо, немој, ми не плачемо зато што је неко отишао, него зато што знамо колико ће нам недостајати.. не плачи., сачувај нешто и за мене'.

Кажеш, данас плачем, јер знам и зашто? Био си моја јутарња кафа, био си моја вечерња ласцивна шала на Виберу. Разумео си живот и волео си га", део је њене објаве.

Глумац Светислав Буле Гонцић изјавио је саучешће породици Милана Гутовића, а за Ланета је рекао да је уткан у све нас и нашу будућност.

Већина људи након одласка глумачке легенде углавном се са осмјехом присећа његових улога и изјава.

"То је један осмех љубави, осмех пазње и разумевања, начин да се свакоме од нас надогради душа, и да пронађемо бољи део себе. Његов раскошни таленат чинио нас је бољим људима. Не можемо заборавити Ланета уз кога смо расли. Уткан је у све нас и нашу будућност", рекао је Гонцић за ТВ Прва.

Са Гутовићем је пуно сарађивала глумица Горица Поповић, која каже да вест о одласку некога ко је у свим домовима радо приман, као што је Лане, одјекне овако широко. "Људи су јако ожалошћени његовим одласком.

Био је несвакидашњи глумац. Специфичног израза, начина игре, увек се чинило да то ради лако. То је било истинито и духовито да је једноставно остајао велики у сваком тренутку", рекла је Горица Поповић за Тв Прва. Глумица додаје да је и Лане имао своје бриге и муке, повлачио се, као и да приватно није волио да буде под светлима рефлектора.

"Али када се појављивао да нешто говори, имао је шта. Био је паметан, човек који се није либио да каже оно што мисли", истиче Горица. Каже да је био веома професионалан, да није волио много да учи текст - сналазио се, али то није важно, каже Горица. Истиче да је био веома радознао глумац и човјек, и заправо "топао", иако то није много показивао људима око себе. Глумац Милан Лане Гутовић биће сахрањен у суботу у 12 часова на локалном кумодрашком гробљу.

Гутовић је тражио да не буде сахрањен у Алеји великана нити алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана