Глумац Александар Стојковић: Најважније рећи истину са сцене

Цвија Мркоњић
Глумац Александар Стојковић: Најважније рећи истину са сцене

Бањалука - Телевизија је ђаво. Она од анонимуса у само неколико епизода направи звијезду, свакоме уђете у кућу, али то не говори о вриједности, јер само трајање глумца говори да он нешто вриједи.

Сматра ово глумац Народног позоришта Републике Српске Александар Стојковић Пикси који је, осим многобројних позоришних улога, имао прилику да тумачи и филмске роле, које несумњиво глумцу доносе већу популарност.

- Популарност не значи ништа. Значајно је ако те траже редитељи и позоришта - додао је Стојковић.

Према његовим ријечима, глуму на телевизији и ону на даскама које живот значе не раздваја, каже да је то само мало другачији начин рада, те би му било идеално кад би имао довољно посла и на телевизији и у театру.

Овог глумца публика има прилику да гледа и у једној епизоди нове серије "Чизмаши", која се тренутно емитује на Првој телевизији у Србији. Прича је рађена по истоименом роману Драгослава Михаиловића, а прати животни пут Жике Курјака, наредника Војске Краљевине Југославије.

Пикси у серији тумачи улогу поручника, војног истражног судије, који саслушава главног јунака чији лик је дочарао млади глумац Миодраг Драгичевић.

- Снимали смо један дан у музеју у Панчеву, добро смо сарађивали и добро се споразумјели. Драгичевић је надарен и брз, види се да глуму има у крви - казао је Стојковић.

Када је у питању избор улога, он каже да не изволијева, нарочито када су у питању појављивања на телевизији. Како каже, прихвата оно што добије и ради најбоље што зна.

Као глумачки Оченаш наводи "Монографију о Ђузи Стојиљковићу" коју је национални театар РС издао са крагујевачким позориштем, те истиче да Стојиљковић ту тачно објашњава да је бирање улога незамисливо.

Пикси је недавно у позоришту Приједор премијерно одиграо представу "Хотел 1948", рађену по мотивима приповијетке "Човјек који је јео смрт" Борислава Пекића.

- У том комаду тумачим главни лик, а рад у приједорском позоришту је лак и атмосфера је добра. Публика је такође одлична, али је нема много - каже Стојковић и додаје да би мање глумачке ансамбле требало формирати широм Српске.

Иако је окићен бројним наградама, Пикси каже да му не значе много и да могу уљуљкати глумца.

Глумачком занату учио га је велики Петар Краљ, чији је био студент, те истиче да му је он био узор, да је све што зна научио од њега и неизмјерно му је захвалан због тога.

- Учио ме да кажем истину са сцене, публика мора да вјерује глумцу да је он у сваком тренутку тај човјек који се налази на сцени - закључио је Александар Стојковић.

Најдраже улоге

Што се најдражих улога тиче, Александар Стојковић издваја главну улогу у филму "Непријатељ", али када су у питању позоришне улоге, тешко му пада да изабере само једну.

- Могу да кажем да су ми драге представе "Породичне приче", "Српска драма", "Дјелидба", "Госпођа министарка" и "Јазавац пред судом" коју сам играо заједно са Петром Краљем - навео је Стојковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана