Глумац Александар Ристановић пред извођење монодраме у Бањалуци: Лично преиспитивање у судници

Александра Маџар
Глумац Александар Ристановић пред извођење монодраме у Бањалуци: Лично преиспитивање у судници

Бањалука - Атмосферу у судници, у којој је студент четврте године глуме Александар Ристановић оптужен да је протраћио вријеме које је провео студирајући, осјетиће сви они који у суботу, 16. априла, у 20 часова дођу у Арт клуб Простор на добро познатој адреси, стан у Кордунашкој 22, гдје ће горепоменути "оптужени" извести монодраму "Судница".

- Оно што ће сигурно бити несвакидашње јесу форма представе и начин игре (више ликова и брзе трансформације) - испричао је за "Глас Српске" Ристановић, додајући да је публика порота и да ће она одлучити да ли је крив. "Судница" је настала као испитна представа на предмету глума 7 о теми "Ја у свету глуме".

- Као студент четврте године кога још свега пар испита дели од дипломе, постављам себи питање "Куда даље?". То питање није само егзистенцијалне природе, већ и естетске. Који пут бирам? Пут изражавања себе или пут подражавања маси? Пут огољености или пут шминке? Ка идеалу или ка афирмацији? Међутим, многи кажу да све то заправо није мој избор. Да нисам ја тај који бира већ који је биран - истиче Ристановић.

Говоре му, како каже, и то да ће тек послије Академије видјети шта је то сурова реалност.

- Морам признати да ме је то уплашило. Па и поколебало. Имао сам потребу да се преиспитам. Да се мислима вратим у онај тренутак када сам изашао пред комисију на пријемном испиту. Да опет проживим онај моменат када сам сазнао да сам постао студент глуме. Да упитам своје срце: "Зашто глума?" Ова представа је одговор на то питање - објаснио је он.

Ово је први пут да се у Арт клубу Простор изводи монодрама, али Ристановић је и раније наступао на алтернативним сценама, за које сматра да су неопходне.

Одговорност

- Извођење монодраме је прилично захтевно. Ово је физички и глумачки изазов за мене. Текст "Суднице" сам сам писао, тако да је одговорност потпуна. Моја размишљања, страхови, преиспитивања, љубав и све што ми се догодило претходних година излило се у тих четрдесет и пет минута игре - рекао је Александар Ристановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана