Глумац Александар Ристановић оживио лик свестраног Лазе Костића: Сваки његов стих дјелић његове душе

Александра Маџар
Глумац Александар Ристановић оживио лик свестраног Лазе Костића: Сваки његов стих дјелић његове душе

Бањалука - Оно што ме привукло Лази Костићу јесу песме "Међу јавом и мед сном", "Дон Кихоту" и једна од најлепших српских љубавних песама "Santa Maria della Salute".

Испричао је ово талентовани студент четврте године глуме на Академији умјетности у Бањалуци Александар Ристановић, који је по првој од наведених пјесама српског краља стиха насловио своју дипломску представу. Ход по жици Лазе Костића, између јаве и сна, од прве пјесме коју су му одбили да штампају, политичког идеализма младог до разочараности оног старијег Лазе, од прве љубави до недостижне Ленке Дунђерски публика ће имати прилику да погледа вечерас од 20.30 часова на "Подрум сцени" Бањалучког студентског позоришта.

- Лаза Костић је био ванредна личност. Био је песник, правник, политичар, преводилац, лектор, новинар, драмски писац, атлета...

Песма "Међу јавом и мед сном" говори о тежњи уметника да отелотвори своје снове у дело. Да делом које сачини излечи онај унутрашњи немир свог бића - прича Ристановић.

Изазов у грађењу лика овог несвакидашњег човјека, за Ристановића је, како каже, био велики, јер он ничим не подсјећа на Лазу Костића.

- Ни физички, ни карактером. Креирању лика приступио сам више интуитивно него академски. Пустио сам да ме стихови воде. Свака реч коју је Лаза написао носи у себи делић Лазине душе. То се наметнуло као пут - нагласио је он.

Сам је радио и на тексту представе, користио је Лазине пјесме, затим његова писма и драме.

- Желео сам да причу водим на три нивоа. Стваралачки, љубавни и политички. Оно што мислим да од Лазине личности треба подвући јесте то да је он, ма шта да је радио, у томе ишао до краја. Пуним срцем. У својим заносима и пркосима, у својим каламбурима у својим песмама, у свом покајању - нагласио је глумац.

Велику захвалност, додаје Ристановић, дугује професору Жељку Митровићу, колегама са класе, али и глумици Гордани Милиновић чија му је помоћ много значила.

Пјесме тестаменти и споменици

Пјесма "Santa Maria della Salute" Ристановића је фасцинирала од када је први пут прочитао.

- Лазина лабудова песма. Песма која је тестамент, покајање и споменик једне велике љубави. Овом је песмом Лаза нашао начин да своје снове уклеше у стихове. Песма "Дон Кихоту" је настала у другој половини 19. века. У њој је Лаза Костић опевао свој бес и очај који је осетио када је схватио да један идеалиста (попут њега) нема шта да тражи у политици. И данас је тако - сматра млади глумац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана