Главна награда за "Камено срце" у категорији експерименталног филма у Лондону

Срна
Главна награда за "Камено срце" у категорији експерименталног филма у Лондону

ДОБОЈ - Филм "Камено лице" аутора Сандре Млађановић из Добоја, добитник је главне награде у категорији за најбољи експериментални филм на Интернационалном филмском фестивалу "Муви плеј" у Лондону.

Млађановићева је рекла новинарима да је ријеч о кратком документарном филму од 3,33 минута, који је настао прошле године током похађања љетне школе на Колеџу за умјетност на Кипру.

Према њеним ријечима, исјечак за филм настао је током једног од зарона у море са водичем у околностима када је била истакнута црвена заставица која указује на опасност.

"Услови мора су такви да не знате шта ће вас доље затећи. Занимљиво је што у овом филму се налази пар секција гдје се пролази кроз неке мале пећине које су дале доста драматургије и цијели филм је црно-бијели", навела је Млађановићева.

Други дио филма, или оно што се повезује за музички дио који је уврштен у филм, а за који Млађановићева сматра да су из Лондона дали акценат, је пјесма од Амире Медуњанин "Пјеваћемо што нам срце зна".

"Ја сам ју доста дуго вјежбала и отпјевала", навела је је Млађановићева, истакавши да кроз филм провејава шум мора и пјесма која се не може замислити под морем и у једном таквом амбијенту.

Она каже да ју је занимао подводни пејзаж Средоземног мора, јер је Црвено море као и Јадран доста добро већ истражила, с обзирм да као велики заљубљеник филмског свијета и мора тражи начин да споји велику водену површину и поредак у мору, и смјести је у форму филма.

"За све је криво роњење и тренутно ме интересују велике дубине", рекла је Млађановићева, која је на Фестивалу подводног филма у Неуму 2021. освојила награду за најбољи подводни филм БиХ. Она каже да се генерално њено стваралаштво своди на случајност.

"Значи ја донесем много материјала и када дођем кући вршим селекцију, размишљам и промишљам шта би се дало склопити", рекла је Млађановићева. Она истиче да је на идеју за побједнички филм мотивисала истинита прича о трансплантацији плућа њеног пријатеља Адријана која је завршена трагично.

Сандра Млађановић професор је графичког дизајна на Академији умјетности Слобомир П Универзитета у Добоју.

До сада је излагала на многим домаћим и међународним колективним и самосталним изложбама у свјетским пријестоницама културе Лондону, Барселони, Венецији, Никозији и Пафосу на Кипру, Београду, Скопљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана