Главна награда за Буре барута

Александра Маџар
Главна награда за Буре барута

Бањалука - Не постоји мјесто на овом свијету од којег таленат не може створити умјетност. Тако су и студенти четврте године бањалучке Академије умјетности у класи професора Жељка Митровића у дворишту Студентског културног центра у Београду, дрвеће, бетонску плочу, металне шипке искористили за сценографију и под свјетлима неба извели комад "Буре барута".

 Било је то прво учествовање на важном 11. фестивалу интернационалног студентског театра, "ФИСТ", једнако значајном и за младе глумце и њиховог професора, јер су се у Бањалуку вратили поносни са главном наградом за најбољу представу. Реакције жирија, али и конкуренције биле су више него позитивне, па су похвале на рачун глуме и идеје саме поставке стизале и од учесника из Русије, Пољске, Новог Сада, Хрватске...

 

- Екипа из Новог Сада нас је позвала да будемо гости на Стеријином фестивалу Позорја младих, где су они спремни да финансирају наш долазак. Колеге са других академија и других држава су изненађене што је наша представа прилично несвакидашња. Остале су биле у неким академским оквирима, онако како и ми обично радимо - испричао је Митровић и додао да је "Буре барута" идеалан комад за просторе који нису типични, те да га у Бањалуци изводе у наткривеној гаражи.

Представа је, како каже, јако актуелна и говори о нагомиланој негативној енергији, притиску савременог свијета, која се првенствено одражава на младе људе и спрема се да експлодира као буре барута.

- Ипак, између осталог говори и о праштању и томе како постоји нада и за разумевање младих људи који би требало да прихвате мудрост старијих, али и потреба да се старији приближе младима и схвате да на њима свет остаје, јер они су ти који су носиоци будућности и прогреса - нагласио је Митровић.

У комаду, коју тражи ангажовану публику и који је набијен конфликтним ситуацијама из живота, свој таленат су показали Марко Вукосав, Александар Руњић, Александар Ристановић, Тијана Јовановић, Срђан Књегињић, Марко Недељковић, Ена Радовановић, Драган Вучић, Маја Вујановић, Милица Димитрић и Никола Јаношевић.

Помоћ

- Морам напоменути да смо имали великих проблема и да је одлазак на фестивал био под знаком питања, али захваљујући разумевању ректора Станка Станића, ипак смо отишли и заиста желимо да му захвалимо - казао је Митровић.

Честитка

Бањалучко студентско позориште упутило је честитке колегама.

- Ово је потврда да Драмски одсјек којим руководите предано ради на стварању квалитетног студијског програма. Драго нам је што је квалитет студента глуме Академије умјетности у класи проф. Жељка Митровића препознао велики центар какав је Београд и надам се да ће ова награда бити на прави начин прихваћена у јавности - поручили су из позоришта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана