Главна награда отишла у Шведску

Александра Рајковић
Главна награда отишла у Шведску

Бањалука - Гран при шестог Међународног филмског фестивала “Краткофил плус” припао је филму “Племенити пастув” редитељке Софије Прифтис из Шведске.

Фестивалске награде додијељене су у суботу увече на тврђави Кастел у Бањалуци, а манифестација је завршена јуче програмом “Краткофил јуниор” који је одржан у Дому омладине.

- Откад је политичка коректност постала најважнији друштвени захтјев, није само освјежавајуће, већ је и неопходно преиспитивати је. Овај филм, испричан попут бајке у облику сапунице, храбар је, иритантан и смијешан, никада не испуњава очекивања и посједује фасцинантну естетику - образложио је жири одлуку за додјелу Гран прија.

Жири фестивала чинили су филмски редитељ, аниматор, музичар, писац и филмски критичар из Загреба Божидар Тркуља, швајцарски визуелни умјетник и редитељ Корина Швингрубер-Илић, директор и селектор “Краткофиловог” партнерског фестивала “Вијена индипендент шортс” из Беча Даниел Ебнер.

За најбољи играни филм проглашен је “Људски фактор” режисера Тибола л'Тексијеа из Француске. Посебно признање у овој категорији додијељено је филму “Тамјан” чију режију потписује Абдурахман Онер из Турске.

Најбољи анимирани филм је “Бенефито мацхине ИВ” у режији Жоси Малис из Шпаније, а посебним признањем у овој категорији награђен је филм “Ед” Габријела Гарсије из Бразила.

У категорији документарца побједник је “Арекара, живот послије” редитељке Момоко Сета из Јапана.

Награда за најбољи експериментални филм додијељена је остварењу “Испрана” у режији Дафине Меро из Израела, а посебно признање освојио је филм “Врата живота” који су режирали Ханес Вартијаинен и Пека Вејколаинен из Финске.

“Кава са џемом” хрватског редитеља Филипа Перузовића најбољи је регионални филм, а у истој категорији посебно признање додијељено је филму “Без граница” редитеља Срђана Шипке из Бањалуке.

- Посебно признање ми је велики подстицај и мотивација за даљи рад - казао је Шипка.

Награда публике припала је филму “Село које звижди” Николаса Ровела из Велике Британије.

- Филмови на овогодишњем фестивалу били су јако занимљиви, али и окренути публици, што је веома битно. Одлуке смо доносили заједно и трудили смо се да изаберемо најбоље у свакој категорији - каже Даниел Ебнер.

Извршни директор Фестивала Сандра Јосовић подсјетила је да је одржавање фестивала било доведено у питање због смањеног буџета, али каже да се радује што је посјећеност била одлична.

Публика је у суботу увече имала прилику да погледа филм “Кошнице”, који је приказан послије побједничког остварења “Племенити пастув”.

Јуниор програм

У оквиру програма “Краткофил јуниор” осам учесника учествовало је у четири филмске радионице. Координатор пројекта Душица Илић каже да су учесници имали од 11 до 16 година.

- Овог пута узели смо адаптацију грчког мита о јабуци раздора. Учесници радионице су ту причу осавременили и приказали како је љубав изнад свега - казала је Илићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана