Гласови младих пјесника из Српске

Aлексaндрa Глишић
Гласови младих пјесника из Српске

Нови Сaд - Панорама песника "Да доплетем венац започети" показује да је поезија увек жива, само се на махове примири и пушта да поред ње бубњају површни естрадно-медијски таламбаси.

Ријечи су ово књижевника Ненада Грујичића, који је приредио панораму пјесника у издању "Бранковог кола" из Новог Сада, која обухвата и поезију 20 књижевника из Републике Српске.

- Повод за панораму је стотину објављених песничких књига у "Бранковом колу", које по свом препознатљивом концепту сабира српске песнике и уметнике екавског и ијекавског миљеа - казао је Грујичић.

Подсјетио је да су баш у "Бранковом колу" своје првенце објавили млади талентовани аутори из Српске Милан Ракуљ, Ирена Бера, Aлександра Мариловић, Наташа Гламочанин, Маја Станојевић, Дарка Хербез, Мирјана Кајтез, Горан Гаврић Грга и Морана Вукмир. Такође, објављене су и књиге афирмисаних пјесника, као што су Предраг Бјелошевић, Жељко Пржуљ, Мићо Савановић, Душко Ж. Поповић.

- Објавити књигу у издању овако значајне институције значи, пре свега, добити амблем значајне културне мисије, наћи се у кругу привилегованих. Имам осећај да млади песници у Српској немају институционалну подршку - истакао је Грујичић.

Указао је на чињеницу да се награде "Бранковог кола" у Србији додјељују дуже од четири деценије и да је признање "Печат вароши сремскокарловачке" припало значајним српским пјесницима из БиХ, међу којима су Дара Секулић, Стеван Тонтић, Боро Капетановић... Слично је и са наградом "Стражилово".

- За културу Републике Српске није добро да она награђује само песнике из Србије, а да не види своје. Песници из Србије често зграбе награду и привилегије у Републици Српској, а затим оду и ништа не ураде за своје колеге преко Дрине - сматра Грујичић.

Панорама, нагласио је Грујичић, скреће пажњу на најбоље пјесме аутора разних генерација.

- Поезија је много важна за културно наслеђе и опстанак једног народа. Без развијеног песничког језика нестаје и матерњи. Ова панорама поново афирмише оно што је најбоље у стваралаштву сваког песника понаособ. Сваки песник је уврштен са по једном најбољом песмом - оцијенио је Грујичић.

Избор

- Панорамом је обухваћена и поезија светских песника, од којих су неки били лауреати наше међународне награде "Бранко Радичевић". То су Дејвид Херберт Лоренс (Енглеска) и Рихард Питрас (Њемачка), Вјачеслав Купријанов (Швајцарска), Филип Танселен (Француска), Насо Вајена (Грчка), Никита Данилов (Румунија), Валериј Латинјин (Русија), Керол Ен Дафи (Енглеска) и Бабкен Симоњан (Јерменија) - казао је Ненад Грујичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана