Глас умјетника треба да се чује

Ратомир Мијановић
Глас умјетника треба да се чује

Требиње - Култура и домаћи ствараоци у култури заслужују бољи статус у Требињу, а један од начина да се стање поправи јесте - да се глас умјетника и културних радника одлучније и снажније чује на мјестима гдје се одлучује, речено је на првој сесији разговора која је одржана првог дана овогодишњег фестивала "Дани малих ствари", који се одржава у Требињу, а у организацији Културне сцене "Мале ствари" из Требиња.

На двочасовној сесији, која је окупила умјетнике, представнике удружења стваралаца у култури и установа културе, између осталог, речено је да је Требиње већ двије деценије опредијељено да буде град културе и да се за те потребе сваке године планира новац у буџету, али је питање да ли се тај новац троши на најбољи начин.

- Не можемо рачунати на завидан статус културе, ако практично не постоји никакав статус умјетника или стваралаца у култури града. Имамо политичке кампање у којима никоме на пада на памет да помене културу и умјетност. Имамо политичаре који су присутни у култури четири године свога мандата, а након тога их не можемо видјети ни на каквом културном догађају. Дакле, говорим о људима који немају никаквих унутрашњих потреба за културом. И одатле потиче цијели наш проблем - каже организатор манифестације Жељко Милошевић, директор Културне сцене "Мале ствари".
Он је додао да ће умјетници и културни ствараоци Требиња наставити да трагају за начином да се изборе за бољи статус, због чега је нова сесија о истој теми заказана за 29. октобар.

Предсједник Удружења ликовних умјетника источне Херцеговине "Милорад Ћоровић" Нина Лојевић-Милинић сматра да је пут ка рјешењима у организовању удружења које ће окупити ствараоце свих области културног рада и умјетности.

- Дакле, удружити се и заједничким гласом - огласити се. Само се кроз организовани јавни ангажман можемо наметнути онима који одлучују и изборити се за наша права и рјешење проблема - истиче Лојевић-Милинић.
Директор ЈУ Културни центар Требиње Дејан Бодирога поручио је на скупу да су врата ове установе широм отворена свим културним ствараоцима Требиња.

Монодрама

Девет интердисциплинарни фестивал "Дани малих ствари" отворио је директор Жељко Милошевић, који је истакао да велики рад и одрицање стоји иза Културне сцене "Мале ствари" и да је прошлих година фестивал окупљао позоришне умјетнике са свих простора некадашње државе, а ове године је све знатно скромније.
Након свечаног отварања, наступили су чланови Плесног клуба "Марис", а потом је мостарски глумац Иво Крешић извео монодраму "Отирач-ван мен шоу". Монодрама, која је Крешићев ауторски пројекат, исмијава дволичност друштва, а до сада је играна више од 100 пута у БиХ и Хрватској.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана