Глас Српске на Сајму књиге Интерлибер у Загребу: Ћирилица се не предаје

Снежана Тасић
Глас Српске на Сајму књиге Интерлибер у Загребу: Ћирилица се не предаје

Загреб - У регионалном календару сајамских дешавања, када је у питању књига, ових новембарских дана у центру пажње био је "Интерлибер" у Загребу.

Културни догађај који сваке јесени на Загребачком велесајму окупља издаваче, писце, дистрибутере и све љубитеље књиге, већ 38 година је незаобилазно мјесто сусрета издавачке индустрије са читаоцима. Тако је било и ове године. Екипа "Гласа Српске", прије затварања сајма у недјељу, прошетала се између штандова, поразговарала са посјетиоцима и издавачима, срела се са библиотекарима из Приједора који нису могли да одоле изазову да виде која се то нова литература нуди на сајму и доноси "свјеже" утиске са овог празника књиге.

- Тешко је поредити наш, бањалучки, београдски и овај сајам јер сваки има неки свој шарм и публику која у сусрету са књигама у њима ужива. Лијепо је видјети у Загребу и ћирилицу и наше куће којима се врата отварају и на овом мјесту - казала је директор приједорске Народне библиотеке "Ћирило и Методије" Мара Ећим.

У прилог томе да се та врата заиста отварају је чињеница да је у петак, 13. новембра, у програму дешавања на позорници сајма била промоција пројекта "Изучавањем историје до помирења", у организацији Задужбине "Петар Кочић" из Бањалуке, која је имала свој штанд на сајму.

- Понуда на сајму је разноврсна и могла се купити како стручна литература, тако и белетристика по повољним цијенама, иако због технике набавке нисмо били у могућности да се снабдијемо новим насловима јер је овдје ипак за нас у питању страна књига - казала је Ећимова.

Ове године интерлиберској мјешавини изложбено-културног, едукативног и забавног садржаја придонијело је укупно 266 излагача, а међу њима су се представили и кинески издавачи.

"Интерлибер" је био богатији за једну нову атракцију, "Знанствени кварт" отворен у Павиљону 6, посебно осмишљен шестодневни програм популаризације науке на практичан и забаван начин.

Они најзаинтересованији могли су да науче да читају хијероглифе, да израђују фосиле, да завире у свијет микробиологије, уживају у хемијским огледима, прошетају геолошким раздобљима, играју икс-окса са "нао" роботима, проучавају 3Д принтер и још много тога што нуде савремена научна истраживања.

Све ово била је довољна позивница да, поред приједорских библиотекара, пут Загреба крену и ученици Електротехничке школе, који су уживали у садржају.

Тражени наслови

Међу траженим насловима су биле и књиге "Зима долази" Гарија Каспарова, "Нулти број" Умберта Ека, познати доктор Хаус, односно Хју Лори и духовит и напет крими роман "Врло компликована трговина", те најишчекиванија књига године "Марсовац" Ендија Веира, написана према истоименом филму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана