“Глас Српске” на 65. Међународном сајму књига у Београду

Илијана Божић
“Глас Српске” на 65. Међународном сајму књига у Београду

БЕОГРАД - Магични град, у којем се сусрећу Сава и Дунав, град који осваја љепотом, тамо гдје су изласци и заласци сунца посебна драж, у октобру живи јесењу бајку посвећену књигама и култури.

Ово је мјесец посвећен књигољупцима, онима који на живот без књига гледају као на живот без срца, а Београд окупан бојама јесени испуњава срца свих јер отвара врата ризнице књига.

Екипа “Гласа Српске” заједно са агенцијом “Travel 4 fun” посјетила је 65. Међународни београдски сајам књига који се након двије године паузе одржава под слоганом “Повратак написаних”. Ова смотра писане ријечи окупила је велики број издавача и излагача, чиме је показала да је заиста један од најзначајнијих књижевних и културних догађаја у регији.

Богати штандови препуни разноврсних књига, од класика свјетске и српске књижевности па до новије модерне литературе, приступачни су купцима и кад су питању цијене све до 30. октобра. У потрази за квалитетним штивом примијетили смо да се посјетиоци задржавају на штандовима “Лагуне” и “Вулкана”, али је велики број и оних који пазаре на разноликом штанду “Booke”. Да књигољупци обожавају фантастику посвједочио нам је штанд “Чаробне књиге”, гдје су биле велике гужве.

Ипак, веома смо се обрадовали кад нас је пут довео до Издавачке куће “Имприматур”, јединог издавача из Републике Српске на сајму у Београду. О томе смо разговарали са њиховим представником Борисом Максимовићем.

- Ово је први пут да смо на београдском сајму, а да имамо наш штанд. Много смо узбуђени јер сајма није било двије године, а ово је најважнији културни догађај у читавој југоисточној Европи и доста је посјећен. Посљедњи пут смо били 2019. године преко Заједнице издавача и тај наступ, иако смо имали само мали дио тог заједничког штанда, много нам је значио за позиционирање у Србији, за промоцију издања и упознавање публике. Овдје смо свих осам дана и ово је прилика за поправку штете коју је корона направила - објаснио је Максимовић.

Након разговора са Максимовићем примијетили смо да је број посјетилаца већи, јер смо се сударали са људима којима су сву пажњу усмјерили на разнолике штандове не би ли пронашли издања због којих су дошли, а неки, богами, превалили и добар дио пута долазећи из других држава. Ово царство књиге мами љепотом, а истинским књишким мољцима потребно је много времена да прегледају литературу коју сајам нуди.

На штанду Издавачке куће “Архипелаг” испуњеном дјелима Данила Киша, али и наше књижевнице Тање Ступар Трифуновић и других значајних писаца, срдачно нас је дочекао књижевник и власник ове куће Гојко Божовић, истакавши да је нашој савременој култури потребан догађај као што је Сајам књига.

- Ово је истовремено велики друштвени догађај и промоција савремене књижевности и културе. Књижевност је остала без јавног простора, маргинализована је, потиснута на ободе јавне видљивости и овај сајам је у том смислу увек био значајан аргумент да се савремене књиге, култура и писци колико-толико, бар у време Сајма књига, враћају у средиште живота - испричао је Божовић.

Додао је да највећи број посјетилаца долази из Републике Српске и унутрашњости Србије.

Срећни и задовољни, са кесама пуним књига, са београдског Велесајма у друштву пријатне и ведре екипе “Travel 4 fun” продужили смо пут до чувене Кнез Михаилове улице. Сунчан недјељни дан обојен јесењим топлим бојама био је као савршен за шетњу Калемегданом с погледом на ушће Саве и Дунава.  Посматрајући залазак сунца са Београдске тврђаве, слушајући извођење класичне музике двоје младих умјетника и посматрајући мноштво ведрих лица схватили смо да је енергија овог града заиста чаробна и да је баш то оно због чега му се често враћамо.

Сјајну атмосферу на путовањима са агенцијом “Travel 4 fun” могуће је поновити већ током новембра, када припремају праве јесење авантуре у Грац, Загреб, Опатију и Беч.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана