"Глас" организује 29. Међународни сајам књиге у Бањалуци: Књижевна смотра у Ћопићеву част

Бранислав Предојевић
"Глас" организује 29. Међународни сајам књиге у Бањалуци: Књижевна смотра у Ћопићеву част

БАЊАЛУКА - У организацији "Гласа Српске” од 17. до 23. септембра у Спортском центру "Борик" одржаће се 29. Међународни сајам књиге "Бањалука 2024", који је посвећен лику и дјелу славног српског књижевника Бранка Ћопића.

Свечано отварање 29. Међународног сајма књиге у Бањалуци је 17. септембра у 18 часова, а књижевну бесједу ове године  говориће књижевник и академик Милосав Тешић из Београда, предсједник Задужбине "Бранко Ћопић". Сајам ће бити лијепа прилика да се подсјетимо на богато књижевно и животно дјело књижевника Бранка Ћопића, од чије је трагичне смрти ове године протекло тачно четири деценије.

Након свечаног отварања и књижевне бесједе од 19 часова планирано је књижевно вече "Сјећање на Бранка Ћопића" у којој учествује академик Тешић и књижевник Ранко Рисојевић из Бањалуке, добитник награде за прозно дјело коју додјељује Задужбина "Бранко Ћопић".

Предсједник Задужбине, академик, књижевник и публициста Милосав Тешић, каже да му је изузетна част и велика одговорност што је добио прилику да одржи бесједу у Ћопићеву част, на самом извору његовог књижевног дјела.

- Велика ми је част и задовљство што сам добио позив од бањалучког сајма књига и "Гласа Српске"  да одржим беседу  о Ћопићу у Бањалуци и Крајини. Управо са простора Крајине потиче Бранко Ћопић, као и Петар Кочић, књижевни великани у чијој је прози српски језик постигао своје највише изражајне могућности. Наравно постоји још много писаца из Републике Српске, особито из Босанске крајине који потврђују и настављају  оно што су у своје време потврдили и осведочили Кочић и Ћопић - рекао је Тешић.

Познати писац годинама је члан Задужбине "Бранко Ћопић" која, како он сам истиче, у оквиру својих скромних могућности постојано чува сјећање на великана крајишке и српске књижевности.

- Такође, у Бањалуци ћу уз помоћ писца Ранка Рисојевића детаљно представити рад Задужбине "Бранко Ћопић", која дјелује у оквиру Српске академији наука, а чији сам ја председник. Уз Рисојевића, који је један од добитника награде наше задужбине, на списку добитника налазе се нека од најпознатијих имена наше књижевности. Истакао бих и то да се наше награде искључиво финансирају од средстава из оставштине Бранка Ћопића. И то је једина задужбина у Академији или једина фондација која располаже само сопственим средствима - истиче Тешић.

Такође, требало би поменути да ће 8. септембра на сајму о дјелима Бранка Ћопића говорити књижевници који су такође добитници награде Задужбине "Бранко Ћопић", попут књижевника Владимира Кецмановића и Марка Крстића, професора Зорана Опачића и писца Александара Јовића.

Један од учесника ове књижевне вечери биће и бањалучки књижевник Берислав Благојевић, који каже да би волио да је повод за ово књижевно сјећање радоснији, али да свако сјећање на Ћопића представља искрену радост за сваког поштоваоца писане ријечи.

- Иако су ми много дража обиљежавања годишњице рођења или каквог другог радосног догађаја, част ми је да учествујем у једном од планираних разговора о Бранку Ћопићу на 29. Међународном сајму књиге у Бањалуци. На овај начин, не само да ћемо обиљежити 40 година од смрти великог писца, него ћемо то учинити на правом мјесту, међу књигама и љубитељима књига. Истина, Ћопић је веома присутан и данас, али није на одмет искористити овакву прилику да се подсјетимо шта је његово стваралаштво значило за нас као читаоце, али и за нас као писце - рекао је Благојевић.

И ове године захваљујући сарадњи са Министарством културе Републике Србије и Генералног конзулата Републике Србије у Бањалуци на сајму ће бити присутни и бројни издавачи из Србије на штанду Министарства културе Републике Србије. Пријава промоција наслова књига издатих у времену између два сајма у Бањалуци других издавача су у току.

САТНИЦЕ

Сајам почиње 17. септембра у 10 часова и трајаће до понедјељка, 23. септембра. Радно вријеме сајма је од 10 до 20 часова, осим у понедјељак када траје до 17 часова.

Тема сајма је као и увијек представљање продукције домаћих и иностраних издавача, представљање писаца и пратећи програми.

- Сајам књиге у Бањалуци јесте мјесто промоције нових издања, могућност сусрета са издавачима и познатим књижевницима са наших простора. Позивамо Вашу издавачку кућу да промовише своја издања наслова књига на 29. Међународном сајму књига - поручили су организатори. Цијена улазнице износиће једну КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана