Гламур и елеганција на Канском фестивалу

Александра Маџар
Гламур и елеганција на Канском фестивалу

Кан - Гламур, елеганција, звијезде које поносно корачају црвеним тепихом, блицеви фотоапарата, многобројни новинари добро су познат призор у Кану када почиње једна од највећих филмских смотри, Кански фестивал.

Пројекцијом филма “La Tete Hayte” француске режисерке Еманијел Берко завртјела се трака на 68. филмском фестивалу у Кану.

Ово је први пут након 27 година да фестивал почиње филмом који је режирала жена, након што је режисерка Диане Курис 1987. године отворила једну од најпрестижнијих филмских смотри на свијету филмом “Man In Love”.

- Проглашавам 68. Кански фестивал отвореним. Хвала свима - изјавила је на енглеском, а затим на француском језику америчка глумица Џулијан Мур.

Домаћин фестивала, француски глумац Ламбер Вилсон поздравио је копредсједавајуће жирија фестивала, америчке редитеље и сценаристе Џоела и Итана Коена, који улазе у историју тиме што фестивал први пут има два предсједника.

Сценографију за отварање направио је Бенжамен Милипед, који је сједио поред супруге, глумице Натали Портман, а сценографија је инспирисана филмом “Вртоглавица” Алфреда Хичкока.

Међу 19 филмова у трци за “Златну палму” су нова остварења Одијара “Temporary Title”, Гаронеа “The Tale of Tales”, Хејнса “Carol”, Моретија “Mia madre”, Сорентина “Youth”, Ван Санта “The Sea of Trees”, кинеског редитеља Ђија “Mountains May Deoart” и тајванског Хсиао Хсиена “The Assassin”.

Главну награду 68. Канског фестивала могли би да добију и филмови “А Simple Man” Стефана Бризеа, “Marguerite and Julien” Валерие Донзели, “Our Little Sister” Коре-еда Хироказу, “Macbeth” Џастина Курзела. Од укупно 19 филмова у трци за “Златну палму”, 11 је европских, а од тога чак пет француских. У неколико европских филмова играју холивудске звијезде.

Амерички глумац Џејк Џиленхал, један од чланова овогодишњег жирија Канског фестивала, изјавио је у шали да је тијело које одлучује о добитнику “Златне палме” већ подијељено на два табора.

Он је објаснио да је једна група уз Итана, а друга уз Џоела Коена.

- Није нам дозвољено да кажемо ко је у чијем табору, али након неког времена схватићете ко је с ким, те да је подјела резултат личних афинитета и да нисмо имали избора - казао је кроз смијех глумац.

Славни редитељски дуо, који је у Кану 1991. године освојио “Златну палму” филмом “Бартон Финк”, сматра да ће предсједавање жирију бити за њих једно потпуно ново искуство.

На питање како схватају свој задатак, Џоел је рекао да ће се трудити да гледају филмове “као било ко у публици, као неко ко није дио такмичења”. Он је, међутим, додао да неће бити могуће остати потпуно неутралан с обзиром на улогу коју жири има - да на крају додијели награду.

- Када од вас траже да нешто гледате као члан жирија, то може да утиче на начин на који ћете то одгледати. То се некако подразумијева јер сте позвани да дате суд о томе или да то анализирате, те морате да пред групом људи одбраните свој став - објаснио је он.

У част женског стваралаштва 68. Кански фестивал увео је и нови програм посвећен женама на филму, у оквиру којег ће бити додијељене и двије нове награде.

Осим филма одабраног за отварање, ван конкуренције биће приказани и “Inside Out” Пита Доктера, “Irrational Man” Вудија Алена, “Ice and Sky” Лика Жакеа, “Mad Max: Fury Road” Џорџа Милера и “The Little Prince” Марка Озборна као и документарац “Ејми” о покојној британској пјевачици Ејми Вајнхаус.

Велика зарада

Кански фестивал је и добра пословна манифестација која је прошле године донијела приход готово четири пута већи од уложне суме. Буџет прошлогодишњег фестивала износио је 20 милиона евра, а зарада 72 милиона евра. Туристи који су посјетили овај догађај донијели су 92 одсто зараде, односно 63,2 милиона евра. Током фестивала број људи у Кану се утростручи. На прошлогодишњем фестивалу било је 12.000 учесника, а догађај је пратило 4.500 новинара. 

 

Филм Павла Вучковића

У званичној селекцији 68. Канског фестивала је и филм из Србије. Дебитантски филм “Панама” младог српског редитеља Павла Вучковића имаће специјалну пројекцију у оквиру званичног програма. Вучковићев филм је први дугометражни играни филм који је два пута награђен у селекцији “Синефондасион” у Кану (2003. и 2007), а овог пута има част да је увршћен у програм специјалних пројекција званичне селекције.

Гламур

Познате даме очарале су све присутне на филмском фестивалу у Кану. За разлику од “Мет гала” бала гдје су се углавном скупили представници свјетске “естраде”, овдје су завладале филмске диве. Занимљиво је да је манекенка Дуцен Крос игнорисала позивницу за “Вог” журку, али је зато на црвеном тепиху ове престижне филмске смотре блистала. Изабела Роселини, Џулијан Мур, Наоми Вотс, Еманијел Девос, Гијом Галијен, Емануел Беар и други изашли су на црвени тепих, а ту су били и Натали Портман, Џејк Џиленхал и Сијена Милер.                          

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана