Гитариста Војко Вешлигај: Вихор страсти у фадо нотама

Мирна Пијетловић
Гитариста Војко Вешлигај: Вихор страсти у фадо нотама

Бањалука - У Бањалуку долазимо са позитивним емоцијама, поготово јер смо у овом предивном граду прије двије године у пуном Банском двору - Културном центру доживјели фантастичан деби.

Рекао је ово за "Глас Српске" академски музичар, гитариста Војко Вешлигај из "Маскара квартета", који из Словеније долазе у Бањалуку, да би љубитељима фадо нота пружили незаборавно путовање на концерту који ће бити одржан у суботу, 21. фебруара, у Народном позоришту РС, у организацији Удружења музичких умјетника РС.

- Никада нећемо заборавити дивну публику која је позитивно доживјела наш концерт и јако добро схватила шта им желимо рећи - присјетио се Вешлигај првог гостовања у Бањалуци.

Вихор страсти и мир океана који почивају негдје између Иберијског полуострва, Јужне Америке и њиховог богатог народног предања, музичке су музе које повезују музичаре "Маскара квартета", Полону, Тимија, Војка и Митју.

- Овај пут за репертоар у Бањалуци смо, поред обавезног фада и танга, изабрали и покоје изненађење, нешто што публика неће можда очекивати од нас. Али нека то остане тајна до концерта. Неке ствари су наш "жељезни репертоар", а неке још нису чули у таквом саставу и управо зато ће сигурно бити веома интересантно и за свакога понешто - најављује Вешлигај.

Њихова музика пунокрвно, непосредно и сажето прелијева чежњу заробљену између улица Монтевидеа, Буенос Ајреса и Лисабона, између радости и туге трговаца, морнара и афричких досељеника. То је музика која се свира ноћу, када су све маске дозвољене, музика која долази с мјесечином и умире са свитањем.

Перформанс у наступу, истиче Вешлигај, не практикују. Оно што они представљају публици је чиста музика и мелодија гласа.

- Перформанс је нешто што не желимо. Можда то на прву лопту изгледа мало бахато, али сматрам да већина састава у посљедње вријеме превише ради на перформансу, а не на квалитетном и садржајном наступу. Свима је битно како изгледају, како се обуку, како скачу по бини и тако даље, а никоме више није битно шта се чује! Цијели наш концепт концерта почива на томе шта се чује, јер публику желимо да освојимо музиком, а не изгледом - истакао је Вешлигај.

Музичаре повезује раскршће историје на којем се сваке вечери сусрећу они који јесу, те они којих више нема. Тако, сви они који дођу на концерт, чуће музику Маризе, Дина Салуција, Тома Вејтса, Астора Пјацоле, Амалије Родригез те многих других.

- Публика одлично реагује на наше концерте, јер скоро увијек припремамо нешто ново. Та музика је толико универзална, свако се може наћи у њој. Не бих издвајао неке посебне концерте, нама је сваки једнако важан, у сваки концерт улазимо пуном снагом и емоцијама, било да свирамо пред 50 или 500 људи - закључио је овај гитариста.

Улазнице за овај концерт коштају десет марака и могу се купити у Народном позоришту РС.

Ансамбл

Полона Удович (глас), Тими Крајнц (гитара), Војко Вешлигај (гитара) и Митја Режман (бас гитара) академски су музичари и признати извођачи. Сарадња у ансамблу одраз је њихових искустава и дубоког разумијевања музике, испреплетености умјетничких путева и преданог рада с бројним појединцима, оркестрима у концертним дворанама и на фестивалима широм свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана