Гдjе се налази најбољи европски музеј?

Aгенције
Гдjе се налази најбољи европски музеј?

Европски музејски форум (EFM) прогласио је Риверсајд музеј транспорта и саобраћаја у Глазгову за најбољи у Европи 2013. године, у конкуренцији око 70 музеја из двадесетак земаља широм Европе, пренијеле су агенције.

Европска награда за музеј године (ЕМYА) додијељена је на Међународни дан музеја, 18. мај, на церемонији у Тонгерену у Белгији.

Славећи иновативне и ка публици оријентисане музејске праксе широм Европе, EFM је доделио још три признања, као и четири специјалне похвале.
У конкуренцији за овогодишњу награду било је 40 музеја, који су се пријавили на конкурс, као и још 29 које је номиновао жири ЕМYА.

Музеји су оцијењивани на основу степена задовољавања потреба и жеља посјетилаца, а чланови жирија су пропутовали Европу како би се и непосредно увјерили у квалитет кандидата - од Азербејџана до Португала, од Норвешке до Турске.

Риверсајд музеј, како је истакнуто у образложењу награде, брилијантно демонстрира како једна специјализована збирка може да обнови своју релевантност активним ангажовањем у контексту ширих друштвених и универзалних питања.

Награда је додијељена том шкотском музеју, који је пројектовала Заха Хадид, једногласном одлуком жирија, уз оцјену да на највишем нивоу испуњава критеријум "јавног квалитета".

Риверсајд музеј отворен је у јуну 2011. године, а коштао је више од 80 милиона евра и замијенио је стари Музеј транспорта.

Награду "Кенет Хадсон", названу именом оснивача ЕМF-а, добио је Градски музеј заједнице у Батали у Португалу, специјализован за слијепе и слабовиде.

Награду Силето добио је МАС градски музеј у Антверпу због иновативности и посвећености граду и његовом становништву.

Жири је истакао да је импресиониран разноликим новим начинима на који је тај музеј успио да ангажује посјетиоце у напорима да представи идентитет Антверпа.

Посебне похвале добили су Национални историјски музеј Гобустан у Азербејџану, Музеј уметности у Риги у Летонији, као једна од најимпресивније реновираних националних зграда, те Национални музеј наутике у Амстердаму и Сан Телмо музеј у Шпанији.

ЕМF делује под окриљем Савјета Европе, а добитник годишње музејске награде СЕ бира се између кандидата ЕМYА.

Прошле године то је био Музеј Ливерпула, а награда је уручена на церемонији у седишту СЕ у Стразбуру у априлу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана