Гаврило јунак хајдучке крви

Радоје Тасић
Гаврило јунак хајдучке крви

Андрићград - За писца Милоша Црњанског Гаврило Принцип је јунак хајдучке крви, човјек који доноси нову енергију и схватање патриотизма, револуционарно се борећи за свој народ.

Подсјетила је на ово професор Адријана Марчетић из Београда, на дводневном научном скупу "Српска књижевност и Први свјетски рат", који је почео јуче у Андрићевом институту у Андрићграду. Организатор скупа је Одјељење за књижевност Андрићевог института, чија је намјера да се на основу савремених научних сазнања сагледа српска књижевност која је настајала у вријеме Великог рата. Биће обухваћено и стваралаштво књижевника који су писали у поратном периоду, инспирисани дешавањима у вези са Великим ратом.

Марчетићева је навела да је Црњански у пјесми "Спомен Принципу", о којој је на скупу говорила, славио Принципов подухват као чин ослобођења народа од тираније и тлачења.

Професор Јасмина Митровић-Марић је казала да је књижевник Љубомир Симовић још 1974. драмом "Чудо у Шаргану" поручио да треба да се бавимо одбраном српске перјанице заслужене у биткама Првог свјетског рата.

 - Ликови из ове Симовићеве драме, Танаско и Манојло, учесници Првог свјетског рата, лутају свијетом тражећи своју перјаницу. Као и данас са нама кореспондирају у времену другачијег читања историјских чињеница и ревизије почетка Првог свјетског рата - рекла је Марчетићева.

На скупу је јуче обрађено неколико тема, међу којима су и "Књижевне идеје и културни образац бечке 'Зоре'", "Перо Слијепчевић и Млада Босна" и "Спомен Принципу: поетика, авангарда и коментари".

Шеф одјељења Андрићевог института за књижевност Александра Врањеш је рекла да се и у САД одржава конференција са сличном темом, посвећена Гаврилу Принципу као књижевном лику. Према њеним ријечима, Одјељење за књижевност организоваће и љетну школу са студентима свих универзитета у Андрићграду, а тема је "Први свјетски рат и књижевност". На скупу учествује двадесет професора и предавача, а касније ће бити објављен Зборник радова свих учесника.

И другог дана скупа рад ће се одвијати у двије секције, а биће обухваћено више тема као што су "Слике и одјеци Великог рата у прози Вељка Петровића и Милана Кашанина", "Иво Андрић и Млада Босна", "Молитва и историја. Бранислав Нушић, Иво Андрић, Добрица Ћосић". Најављене су и теме "Језик дипломатске преписке у предвечерје Великог рата" и "Дневничко-публицистичка и мемоарска проза страних писаца о Србији и Србима у Првом свјетском рату" /1914, 1915, година/.

Истина

Александра Врањеш оцјењује да ће научна истина исказана на скупу у Андрићграду утицати на духовност српског народа и дјеловати више него што би то учинила једна научна студија.

- Постојала је заинтересованост писаца да у своја дјела уврсте историјске јунаке као што су Гаврило Принцип и припадници "Младе Босне", који су постали и књижевни ликови - казала је Александра Врањеш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана