Гаталици и Мићевићу уручене Кочићеве награде

СРНА
Гаталици и Мићевићу уручене Кочићеве награде

Београд - Задужбина "Петар Кочић Бањалука-Београд" уручила је данас у Београду књижевну награду "Кочићево перо" српском савременом писцу Александру Гаталици и "Кочићеву књигу" књижевнику и преводиоцу Кољи Мићевићу.

Уручујући награде у Библиотеци града Београда, директор ове задужбине Никола Вуколић рекао је да је Гаталица добитник Кочићеве годишње награде за зиму за књигу "Огромни микрокосмоси" састављену од три књиге које су његови рани радови, док је Мићевић добитник награде за цјелокупно књижевно стваралаштво.

Вуколић је навео да је Гаталица одличан приповједач савременог српског романа, док је Мићевић, музиколог и поета својим преводилачким, књижевним и пјесничким радом обиљежио и српску и свјетску књижевност, те да је преводио најзначајнија свјетска дјела од Дантеа, па до савремених пјесника и писаца.

Примајући награду Гаталица је истакао да је она потврда онога што је у њему најдубље, а то је дух приповиједања, који га одређује као писца, те додао да он није "књижевна куварица" која прича да ће нешто скувати, па човјек остане гладан, него она која пише и скува оброк.

Он је рекао да је велики поклоник приче и једна од директних линија која вуче од Кочића, нагласивши да му је ова Кочићева награда, послије награда за роман године и других награда, за њега интимна награда.

Мићевић, који је рођен испод Змијања, Кочићевог родног краја, рекао је да је додјела Кочићевих награда модел како се могу унаприједити "очајнички слабе" везе Републике Српске и Србије и да је, док је био на Сорбони, преводио Кочићеве пјесме и на француски језик.

Наводећи да се као музиколог и поета служи инструментима да би се изразио, он је на себи својствен начин изрецитовао најновију пјесму о "Кочићевим ковачићима", дајући себи ритам ударањем чекића уз мали наковањ.

Кочићеве награде "перо" и "књига" додјељују се за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти Кочићеве мисли и ријечи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана