“Галерији 96”: Боје Балкана на фотографијама

Снежана Тасић
“Галерији 96”: Боје Балкана на фотографијама

“Боје Балкана” привукле су велики број љубитеља умјетности у приједорску “Галерију '96”, а ријеч је о изложби умјетничке фотографије чији су аутори академски сликар Зоран Радоњић и фоторепортер Драган Стојнић Гига.

Ријеч је од двојцу који је до сада био на више егзотичних путовања са којих су Приједорчанима доносили и представљали видео-материјал и документарне филмове о обичајима далеких и непознатих предјела Индије и Египта.

- Овога пута смо обојица радили фотографије, а посјетили смо четири земље Балкана, БиХ, Црну Гору, Албанију и Грчку. Материјал који смо донијели претворили смо у фотографије које могу да виде и наши суграђани - рекао је Драган Стојнић Гига.

На изложби су постављене 34 фотографије настале на путовању које је трајало двадесетак дана у јуну и јулу ове године.

- Највише изложених фотографија је из Лугомира, једног мјеста на Бјелашници, 40 километара од Сарајева. На тој надморској висини од 1.500 метара сниман је и филм “Глуви барут”, по чему је ово мјесто познато - казао је Стојнић.

Додао је да су у Албанији фотографијом настојали да овјековјече детаље у православном селу Корча, које је пандан управо овом селу на Бјелашници.

- Циљ нам је био да покажемо та необична, од цивилизације удаљена села, која су изван времена, па се чак може рећи да су 150 и 200 година “застала” у времену. Ту се могу видјети куће од камена, покривене шиндром, лимом, а у Албанији камене куће покривене каменим плочама - истакао је Стојнић.

Прича да су били и на Ријеци Црнојевића, па се на изложеним фотографијама виде катуни изнад Колашина на надморској висини од 2.215 метара.

- Оно што нас је посебно импресионирало током боравка у Грчкој је рибарско село надомак Солуна, гдје се налази гробље бродова - истакао је Стојнић.

Академски сликар и коаутор изложбе Зоран Радоњић је рекао да су све земље кроз које су прошли веома сличне.

- У самом садржају се види да доминирају рурални предјели, гдје има сличности, али и посебности сваке земље за себе - рекао је Радоњић.

Он је био задужен да свака фотографија садржи ликовне елементе и тиме добије умјетнички печат, а на радост бројних посјетилаца који су дошли на отварање изложбе.

Сви љубитељи умјетности могу да погледају изложбу до 22. децембра.

Вриједност

- Можда баш зато што сам сликар, најбитнија ми је та ликовност фотографија. Многе ствари сам приликом фотографисања покушао поставити тако да их у постпродукцији могу довести на виши ниво ликовне вриједности - казао је Зоран Радоњић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана