Галерија Матице српске ниже награде Музеја за 10

Срна
Галерија Матице српске ниже награде Музеја за 10

НОВИ САД - Галерија Матице српске из Новог Сада ових дана је пуна нових актуелности као што је отварање манифестације Музеји за 10 и подржавање акције “Музика свуда” Београдске филхармоније, а онда је награђена признањем “Музеји за 10”, док је потписивањем Споразума учвршћена даља сарадња са Аустријским културним форумом Београд, објавила је та културна установа.

На Свечаној Скупштини Националног комитета ИЦОМ Србија, одржаној 9. новембра, у атријуму Народног музеја у Београду додјељене су годишње награде ИЦОМ-а за изузетне резултате у развоју културе Србије у 2019. години.

Овом приликом Галерији Матице српске је уручено признање Музеј за 10 за посебно залагање и доприносе током манифестације за 2019.

У Амбасади Аустрије у Београду истог дана, у понедјељак је потписан Споразум о наставку сарадње између Галерије Матице српске и Аустријског културног форума.

Тај важан Споразум су потписали др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и Адријан Фајкс, директор Аустријског културног форума у Београду, у присуству Њ. Е. Николауса Лутеротија, амбасадора Аустрије у Републици Србије.

Једна од највећих музејских иницијатива - манифестација Музеји за 10, коју координира ИЦОМ Србија, током прошле године у Галерији Матице српске је у складу са темом “Музеји као средишта културе: будућност традиције” реализовала је богат програм намјењен посетиоцима различитог узраста и интересовања.

Предавањима, кустоским вођењима, као и изложбама “Ђура Јакшић: Између мита и стварности у Галерији”, “Сава Шумановић и тајна под куполом у Паризу” и “Европски феномени у колекцији ГМС у Рашкој” желели су да укажу на нову улогу музеја као активних учесника у друштвеним заједницама, да своје место јасно позиционирају као једно од значајних стубова културе, са циљем да постану простор у којем се спајају креативност и знање.

Поносни су што су у тој намери успјели, што потврђује велика посвећеност публике, и признање Музеј за 10 које им је свечано уручено.

Окупљање на свечаној скупштини била је и прилика да се обиљежи Међународни дан музеја, и означи почетак овогодишње манифестације Музеји за 10.

Детаљне информације о манифестацији и програмима публика може пронаћи на интернет страници https://www.muzejisrbije.rs , а о програму Галерије на линку http://www.galerijamaticesrpske.rs .

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана