Галеријa “96” у Приједору: Мозаик у центру пажње

Снежана Тасић
Галеријa “96” у Приједору: Мозаик у центру пажње

Приједор - Девети Фестивал цртежа и музике под називом “Камен по камен” биће одржан од 10. до 17. маја у Галерији “'96” у Приједору.

За разлику од претходних фестивала, када су учесници били    сликари цртачи, ткачи и графичари, овај пут придружиће им се и осам студената са Факултета умјетности из Требиња, Цетиња, Београда и Бањалуке који ће радити мозаик.

Директор Галерије “96” Тихомир Илијашевић потврдио је за “Глас Српске” да је специфичност овог окупљања умјетника задата тема или техника којом раде, те да су се ове године опредијелили за мозаик.

- Учесницима фестивала биће обезбијеђени потребан материјал, а ријеч је о камену које ћемо извадити из ријеке Сане и са разних други страна, а дио материјала који већ имају на располагању понијеће и сами учесници -  рекао је Илијашевић.

Радови који настану на овом фестивалу, биће изложени посљедњег фестивалског дана.

- Будући да се за шест дана не може урадити много, наши гости са собом доносе једну репрезентативну изложбу својих радова, тако да  ће свако од њих имати свој дио галеријског простора за излагање  мозаика и осталих радова - објаснио је Илијашевић.

Карактеристика овог фестивала је да су сви досадашњи учесници радили у присуству публике, односно грађана и случајних пролазника који су током дана улазили у галерију и гледали како настају цртежи и графике.

Та се традиција наставља и даље, па ће Приједорчани овај пут моћи да посматрају рад на мозаику.

- Претходних осам година смо стрпљиво и марљиво чинили све да наш Фестивал цртежа и музике буде, из године у годину богатији и квалитетнији и самим тим интересантнији и нашим суграђанима и учесницима - рекао је Илијашевић.

У прилог томе, потврдио је да ће рад студената пратити и музички дио фестивала, а то је џез  концерт који ће на отварању фестивала у недјељу, 10. маја одржати “Дејан Милутиновић трио” из Београда.

Опера и џез

- Најљепше оперске арије извешће у сриједу, 13. маја Дуња Симић, а на затварању публика ће уживати у џез концерту Јелене Јововић. Ријеч о концерту једне од највећих савремених џез пјевачица са наших простора. Будући да се фестивал одржава у вријеме обиљежавања Дана града, 16. маја  и овај програм у Галерији биће дио тог програма. Улаз је за све најављене догађаје бесплатан - најавио Тихомир Илијашевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана