Гајићу награда за најбољу идеју за ТВ серију "Вилино језеро"

Срна
Гајићу награда за најбољу идеју за ТВ серију "Вилино језеро"

БАЊАЛУКА - Драматург Милан Гајић награђен је за најбољу идеју за играну ТВ серију под називом "Вилино језеро" у оквиру радионице "Врајтерс рум" Writers room/.

Вршилац дужности директора Аудио-визуелног центра Републике Српске Ања Илић рекла је да је најбоља идеја награђена са 4.000 КМ што представља стимулацију за аутора да настави да даље разрађује идеју како би дошао до квалитетног сценарија за серију.


Она је истакла да је циљ Центра да се аутори на овај начин увезују, размјењују идеје и успостављају и јачају сарадничке односе како би у будућности могли заједно да изнесу неки пројекат.

Радионицу, која је одржана од петка, 16. јуна, до данас у организацији Аудио-визуелног центра Републике Српске, водио је српски сценариста и драматург Бобан Јевтић.У радионици је учествовало девет аутора који су под вођством ментора радили интензивно четири дана на разради осам идеја.

"Сви пројекти који су учествовали у програму, без обзира на степен развијености, одликују се оригиналношћу, аутентичношћу и обећавајућим смером у развоју, тако да стоји препорука да се рад на њима настави јер финални производ сигурно може бити вредан пажње и евентуалне продукцијске подршке", рекао је Јевтић.

Он је навео да новачана награда иде пројекту који је најразвијенији, са јасно постављеним идејним и наративним планом са фокусом о теми која је слабо заступљена, а у овим временима, итекако важна и ургентна, саопштено је из Аудио-визуелног центра Републике Српске.

Гајић, који је и виши асистент на Катедри за историју и теорију филма и театра, драматургију и продукцију на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, истакао је да је награда за најбољу идеју за ТВ серију додатно учврстила његово увјерење да је садржај на телевизији који, уз одрасле, могу да гледају и најмлађи, неправедно занемарен.

"ТВ серија жВилино језерож гледаоцима ће понудити карту за одлазак у фантастични митолошки свијет препун авантура и мистерија. У њему ће најмлађи јунаци открити дијелове дјетињства које нису ни слутили, нити знали да су им неопходни", истакао је Гајић.

Гајић је написао више сценарија и драма, радио на адаптацији и побољшању туђих текстова, а био је и драматург на неколико позоришних представа. Неки од значајнијих радова на филму и телевизији су "Школа на селу", филм средњег метра премијерно приказан 2020. године, дванаест епизода дјечје ТВ емисије "Шарени свијет" приказане 2015. године на ЕЛТА ТВ и дванаест епизода ТВ серије "Замало живот" приказане 2013. године на РТРС-у.

Од драмских текстова се издвајају дјечја драма "Нисмо сви летачи" премијерно изведена у Дјечијем позоришту Републике Српске 2018. године и драматизација збирке приповиједака Џоа Молера "Изгубљени у Бруклину" премијерно изведена 2014. године у Народном позоришту Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана