Гајанин: За крај академске године велики концерт Универзитета

Srna
Foto: Srna

БАЊАЛУКА - Годишњи концерт бањалучког Универзитета "Поклон Републици" на којем ће наступити Симфонијски оркестар Академије умјетности овог универзитета и Симфонијски оркестар Српског народног позоришта из Новог Сада биће одржан 17. јуна у Бањалуци, рекао је Срни ректор бањалучког Универзитета Радослав Гајанин.

Гајанин је истакао да ће овај спектакуларни концерт бити одржан у Универзитетском граду поводом краја наставе у текућој академској години, а под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.

"Улаз на овај концерт биће слободан, те са великим задовољством очекујемо присуство великог броја грађана, који ће имати прилику и да се упознају о нашем Универзитетском граду и садржајима које могу ту пронаћи", нагласио је Гајанин.

Он каже да је концерт заказан за 17. јун, а у случају лоших временских прилика нови термин је 24. јун.


БРОЈ УПИСАНИХ СТУДЕНАТА КОНСТАНТАН

Гајанин је навео да је прошле године на бањалучки Универзитет уписано око 2.100 студената, те да је највише интересовања било за Факултет безбједносних наука, затим студијске програме медицина и дентална медицина на Медицинском, као и психологија на Филозофском факултету, те софтверско инжењерство на Електротехничком факултету, потом за Академију умјетности, Архитектонско-грађевинско-геодетски, али и друге факултете.

Гајанин је истакао да је за наредну школску годину планиран упис 2.600 студената, те изразио задовољство што је број уписаних студената константан посљедњих седам година, оцијенивши да је то резултат повољних услова студирања.

"Дужи низ година на већини студијских програма се већ у првом уписном року попуне сва буџетска мјеста", рекао је Гајанин.

Он је појаснио да студирање на буџету има многе предности, и то захваљујући мјерама које је донијела Влада Републике Српске, с циљем да се студенти мотивишу да редовно полажу испите и уписују годину, те да што више студената остане на овим просторима.

СТУДЕНТИМА КОЈИ РЕДОВНО УПИСУЈУ ГОДИНУ ОМОГУЋЕНО БЕСПЛАТНО ШКОЛОВАЊЕ

У том контексту Гајанин је подсјетио да је студентима који редовно уписују годину омогућено бесплатно школовање, те истакао да то не постоји ни на једном јавном универзитету у региону.

"Студенти који нису из Бањалуке, а који су вриједни и редовно полажу испите имају и могућност бесплатног смјештаја у студентским домовима", рекао је Гајанин.

Он је напоменуо да је студентима на Универзитету у Бањалуци омогућен и значајан број часова практичне наставе, те да већина чланица Универзитета већ има остварену сарадњу са привредницима и компанијама у којима студенти могу да стичу праксу.

ЗАКОНСКИМ АКТИМА УЧИНИТИ ДА СТУДЕНТСКА ПРАКСА БУДЕ ОБАВЕЗНА

"Учинићемо све да се донесу одређене измјене подзаконских аката, те да студентска пракса буде обавезна, чиме би јавни универзитети у Републици Српској били први у региону на којима се неће моћи завршити факултети без обавезне праксе", рекао је Гајанин.

Он је рекао да су студенти који су у претходном периоду обавили праксу у појединим компанијама показали да су компетентни и да су били од користи у тим фирмама, те им је било понуђено да остану да раде.

САРАДЊА УНИВЕРЗИТЕТА И СТУДЕНТСКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА НА ВИСОКОМ НИВОУ

Гајанин је оцијенио и да је сарадња Универзитета и студентских организација на високом нивоу, те истакао њен значај у погледу подизања угледа Универзитета, као и побољшању студентског стандарда у Српској.

"Од студената очекујемо идеје, сугестије и примједбе, које би резултирале унапређењем наставног процеса и студентског стандарда", рекао је Гајанин.

Гајанин је истакао и значај размјене студената и особља као битног сегмента у погледу размјене знања, али и стварању нових искустава и повезивања са колегама.

"Број наставника и студената, али и административног особља заинтересованих за међународне размјене расте сваке године, а расте и број долазних посјета на наш универзитет. Посебно радује то што студенти и наставно особље из цијеле Европе са угледних универзитета који имају традицију дугу по неколико вијекова долазе на размјене код нас, одакле одлазе са позитивним утисцима", рекао је Гајанин за Срну.

Он је напоменуо да Универзитет у Бањалуци има и одличну научну продуктивност, те ће наставити да је стимулише, како би наставници и сарадници Универзитета имали што боље резултате у овој области.

"На тај начин желимо да покажемо да подржавамо оне најбоље, који желе да раде и истражују на нашем Универзитету и та истраживања публикују у међународно референтним часописима", рекао је Гајанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана