Француски стрип “У глави Шерлока Холмса” на српском језику

Бранислав Предојевић
Француски стрип “У глави Шерлока Холмса” на српском језику

ЗЕМУН - Издавачке куће “Макондо” и “Бели пут” као заједничко издање објавиле су на српском језику награђивани француски стрип “У глави Шерлока Холмса” у два тома.

Оригинално је објављен у издању куће “Анкаме”, при чему је први том изашао 2019, док је други том изашао 2021. године, уз сјајне критике и одличне реакције публике.

Причу базирану на бесмртном јунаку Артура Конана Дојла приредио је ауторски тандем који чине цртач Беноа Дано и сценариста Сирил Лијерон, који су авантуре чувеног детектива реализовали на крајње занимљив и аутентичан начин у причи названој “Случај изгубљене улазнице”. Стрип “У глави Шерлока Холмса” није још једна класична истрага познатог детектива из улице Бејкер, јер Лијерон и Дано одводе читаоца у Холмсов ум и позивају га да посматра најмању ситницу како би открио траг и ријешио јединствену енигму.

Бриљантан је и узбудљив и графички и наративно, а по Лијероновим ријечима, у старту није желио да пише класичну адаптацију иако обожава Дојлове приче.

- Знао сам за Холмса преко филмова, али први пут сам читао Дојлове приче са неких 20 година. Мислио сам да је Холмс скоро први суперхерој. Има изузетну интелигенцију, снагу, влада боксерском вјештином и зна да уради много ствари. Ипак, он остаје човјек. Он је заиста лик склон манама, није увијек баш пријатан, депресиван је и дрогиран. То је оно што га чини занимљивим и симпатичним - рекао је Лијерон.

Француски сценариста истиче да су он и цртач Дано већ у првим идејама зацртали план да раде оригиналну причу.

- Већ је било много адаптација Шерлока Холмса. Заиста смо жељели да одамо почаст његовом лику док се забављамо писањем сопствене истраге у стилу Конана Дојла уз визуелну надоградњу Даноа - навео је Лијерон.

Сама прича почиње тако што Холмсов дугогодишњи пратилац доктор Вотсон истражује једноставну медицинску дијагнозу пацијента под амнезијом, за коју се испостави да је много више. Откриће мистериозног праха на одјећи и посебна улазница за представу наводе Шерлока на помисао да пацијент није једина жртва завјере великих размјера, у коју је укључен кинески мађионичар Ву Јинг. Остале пронађене карте потврђују сумње детектива... Док су Холмс и Вотсон на трагу Ву Јингу, британски колонијални секретар је на мети мађионичара. Овог пута највиши нивои државе су мета злокобне завјере. Славни детектив је суочен с изазовом лика који је колико мистериозан, толико и забрињавајући, и има још много изненађења у рукаву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана