Француска купила оригиналну верзију „120 дана Содоме“: Рукопис плаћен 4. 5 милиона евра

Д.П.
Француска купила оригиналну верзију „120 дана Содоме“: Рукопис плаћен 4. 5 милиона евра

ПАРИЗ - Француска је набавила оригинални рукопис „120 дана Содоме“, једне од најконтроверзнијних и најзначајних књига у историји европске и свјетске књижевности.

Држава је путем министарства културе издвојила  4.5 милиона евра за дјело Маркиза Де Сада, сачувавши тај рукопис, који се сматра националним благом.

Контроверзно ремек-дјело из 18. вијека имало је током историје бурну судбину, но будућност му је сада сигурна након што је приватни донатор ускочио с новцем. Министарство културе је у јануару 2017. зауставило продају на аукцији прогласивши дјело националним благом и забранило извоз из Француске. Сада је платило 4,55 милиона евра како би га задржало у земљи.

Прије интервенције државе, рукопис је требало бити продан на аукцији  историјских докумената у власништву француске инвестиционе фирме „Аристофила“, затворене прије двије године због скандала у којем су пропала улагања инвеститора.

Контроверзно дјело о четверо богатих либерала у потрази за врхунским сексуалним ужитком де Сад је написао на комадима пергамента које је прошверцовао у ћелију у затвору Бастиљи. Новац за куповину дао је Емануел Бусард, бивши инвестициони банкар, а рукопис ће ући у колекцију националне библиотеке „Арсенал“ у Паризу. Француски судови заплијенили су 130.000 докумената које је „Аристофил“ 2015. купио за своје инвеститоре, након што је полиција открила да је компанија заправо велика пирамидална шема за преваре.

Маркиз де Сад, прогоњен током краљевског режима и након Француске револуције због неморала и блуда, правога имена Донатијан Алфонсе Франсоа де Сад (1740-1814) добар је дио живота провео у затвору и оспоравању умјетничких вриједности његовог рада. Књижевне заслуге нису му биле признате све до 20. вијека, када је згражање над његовом литературом замијенило разумијевање његових идеја сажетих у појму „садизам“ названом по њему.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана