Фотографија Николе Вуча из збирке МПУ у Метрополитен Музеју

Танјуг
Фотографија Николе Вуча из збирке МПУ у Метрополитен Музеју

ЊУЈОРК- Фотографија Николе Вуча "Задржано бекство надстварности" (Београд, 1929) из колекције Музеја примјењене умјетности биће приказана на изложби Surrealism Beyond Borders (Надреализам без граница), у Музеју уметности Метрополитен у Њујорку, од 11. октобра до 30. јануара следеће године, а затим у галерији Тејт Модерн у Лондону, од 25. фебруара до 29. августа 2022. године.

Циљ ове велике интернационалне изложбе је да се надреализам, један од најзначајнијих покрета 20. вијека, репозиционира и представи као динамичнији правац, који се пренио ван француских граница и развијао мимо званичне групе, указујући на историјске, националне и локалне особеност надреализма у различитим свјетским центрима, током периода од готово осам деценија. Фотографија "Задржано бекство надстварности" дио је богате колекције надреалистичке умјетности Музеја, чији најзначајнији сегмент чини фотографско насљеђе Николе Вуча (негативи и оригиналне фотографије).

Мада није био потписник манифеста београдских надреалиста, па тако ни формално члан ове групе, Никола Вучо се може сматрати званичним фотографом српског надреализма, а његова позиција може се упоредити с оном коју је у оквиру француског надреалистичког покрета заузимао Ман Реј.

Вучова фотографија "Задржано бекство надстварности" представља једно од антологијских дјела српског надреализма, чија инсценирана и надреална визуелна структура представља потврду и сублимацију основних идеја и програмских начела овог покрета. Као таква, фотографија је добила привилеговано мјесто у алманаху Немогуће - Л''импошибле (Београд, 1930), кључној публикацији београдске надреалистичке групе.

Објављена је два пута, на почетку и на крају алманаха, симболично као његова алфа и омега: на насловној страни и у оквиру програмског текста београдских надреалиста Узгред буди речено, уз фотограм Вана Бора и две Вучове фотографије, Зид агностицизма и Ми немамо кога да убеђујемо, чинећи део идејне целине - визуелни програм српског надреализма. Фотографија се налази у музејској колекцији од 2005. године, када ју је, као дио заоставштине Марка Ристића, Музеју примјењене умјетности поклонила његова сестричина, госпођа Јелена Јовановић из Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана