Фотограф Војислав Ритан за “Глас Српске”: Умјетници чине свијет занимљивијим

Илијана Божић
Фотограф Војислав Ритан за “Глас Српске”: Умјетници чине свијет занимљивијим

БАЊАЛУКА - Умјетницима је дата магична способност да од неких наизглед баналних ствари направе нешто што може да остави без даха. Волим да мислим да су посебна бића и да су с разлогом баш они ти који су изабрани да овај свијет учине занимљивијим.

Казао је ово “Гласу Српске” Војислав Ритан, апсолвент сликарства на Академији умјетности у Бањалуци и фотограф чији су радови изложени у склопу изложбе “Реконструкције” у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Истакао је да се на поменутој изложби представио са 18 фотографија које припадају цјелини названој “Loneliness 2016-2020”.

- На њима је приказано 18 аутопортрета. Назив цјелине је повезан са моментима стварања фотографије, тренуцима самоће, интиме, часовима када се одвајам од свих и када се препуштам свом уму и машти. Понекад су то минималистички портрети - шаљиви, провокативни, мистериозни и упечатљиви - казао је Ритан.

Објаснио је да својим радовима не покушава да људима шаље одређену поруку, јер сматра да савремена умјетност не мора нужно да се бави одређеним темама, ни да умјетници морају да скрећу пажњу на проблеме.

- Желим да моје фотографије буду упечатљиве, веселе, пуне боја, примамљиве за око, да наведу посматрача да задржи поглед на њима, те да остану урезане. Да наведу гледаоца да се препусти машти и сваку осјети на свој начин. Фотографију посматрам као вид истраживања себе кроз ситуације и стања, као бијег из свијета и преобликовање стварности умјетношћу - навео је Ритан.

Нагласио је да пројекат и циклус “Loneliness” не обухвата само 18 изложених фотографија него низ, почев од 2016. године.

- Овим пројектом МСУРС је младим умјетницима пружио велику прилику да се представе и прикажу публици свој рад. Овакве изложбе недостају нашој сцени. Част ми је да излажем раме уз раме са неким од великих имена наше умјетничке сцене - истакао је Ритан.

Додао је да је за њега ова изложба вјетар у леђа те да му много значи јер је акценат стављен на младе ствараоце који добијају прилику да се представе у оквиру групних музејских изложби и буду позиционирани као активни чиниоци умјетничке сцене.

- Позив да излажем ми је дао нову енергију и мотивацију да наставим да стварам. Иако сам се на академији бавио сликањем, прекретница у мом стварању догодила се на четвртој години студија, када сам открио да ми више одговара фотографија. Кроз грађење свог стила схватио сам да ми она пружа могућност да на једноставнији и вјеродостојнији начин прикажем своју идеју - рекао је Ритан и додао да је сликарство тренутно оставио по страни.

Истакао је да сматра да је дошло вријеме да млади умјетници полако преузимају културно-умјетничку сцену Српске.

- Овакви пројекти, гдје се даје могућност младима, треба чешће да се пружају. Но, ситуација у држави не иде у корист умјетницима, пажња готово да им се и не поклања, те долазимо до ситуација да таленти одлазе, јер могућности да живиш од свог стваралаштва овдје и нису могуће - образложио је Ритан.

Будући да је био полазник радионице “International Summer Academy” у Салцбургу, навео је да му је то било огромно искуство.

- Могућност да представиш свој рад, разговараш и размјењујеш искуства, покупиш нове контакте, упознаш људе са различитих страна свијета је заиста нешто што свима препоручујем - закључио је Ритан и додао је да тренутно ради на више пројеката и фото-прича, те да планира самосталну изложбу, коју дуго прижељкује.

Инспирација

Ритан је казао да инспирација потиче из посматрања људског понашања и савршенства природе.

- Фасциниран сам љепотом у њеним различитим облицима и циљ ми је да је пронађем на неочекиваним мјестима и у обичним стварима. Желим показати да се љепота може открити на било ком мјесту, у било које вријеме и на било који начин. Елементи које волим да комбинујем потичу од животиња и биљног свијета. Инспирише ме све што се налази у природи, облици и боје у биљкама, као и однос између човјека и природе - испричао је Ритан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана