Фотограф Милан Лолић обиљежава велики јубилеј: Четири деценије посматрања пролазности живота кроз објектив

Александра Глишић
Фотограф Милан Лолић обиљежава велики јубилеј: Четири деценије посматрања пролазности живота кроз објектив

Бањалука - Музеји увијек крију јединствене приче, занимљивости из прошлости, необичне детаље који прате изложене експонате, а бањалучки фотограф Милан Лолић имао је срећу да деценије проведе као музејски фотограф биљежећи објективом тренутке за памћење.

Изложбом "Живот кроз објектив", која обухвата 97 документарних фотографија, Лолић ће се вечерас у 19 часова представити публици у Музеју Републике Српске, гдје већ 37 година ради као фотограф.  

- Као музејски фотограф радио сам само документациону фотографију, углавном у црно-бијелој техници. Онда смо правили и у сивом тону и браон тону. Нисам имао времена да се бавим умјетничком фотографијом у музеју. Ова поставка је настала у пролазу, зато је и насловљена "Живот кроз објектив" - каже Лолић.

Подсјећа да су многе изложене фотографије настале из потребе да забиљежи моменат, а не искључиво документује одређени догађај или музејски предмет.

- Свака фотографија дио је моје прошлости, мојих четири деценије у Музеју РС. И тачно се сјећам када сам и зашто сваку од њих направио. То јесте био мој посао, али су многе од тих фотографија за мене врло личне - истиче Лолић.

Публика ће бити у прилици да види углавном црно-бијеле фотографије, најчешће коришћене за промоцију музејских догађаја у принтаним медијима, као и за фотодокументацију музејске грађе, па се данас чувају у архиви Музеја.

- Пролазио сам и снимао нешто што је мени у датом тренутку као призор одговарало. Све што изложба обухвата настајало је у лаганом ходу, у пролазу, окренеш се, имаш апарат у руци и направиш снимак. Љепота је у једноставности и то се види и на овој поставци - прича Лолић.

Као фотограф у тадашњи Музеј Босанске Крајине дошао је 1980. године, гдје је радио на припреми фотоматеријала за сталну изложбену поставку, на преснимавању и увећавању фотографија насталих као резултат теренских истраживања и фотографисао тематске изложбе свих одјељења музеја. Сви који посјете изложбу моћи ће видјети и фотографије које никада раније нису биле излагане. Изложбу ће отворити музејски савјетник, историчар Братислав Теиновић.

Почеци

Милан Лолић је бављење фотографијом започео 1969. године као шегрт у "Фотографском салону Хаџић" у Господској улици. Пошто је савладао занат у овом салону, једном од осам тада постојећих у Бањалуци, Лолић је свакодневно радио на свом фотографском портфолију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана